A kormánynak mindegy, hogyan ellenőrzik majd a választásokat

Szerző: Kósa András
2022.01.13. 19:54

Az EBESZ 2018-as ajánlásaiból egyet sem tartottak fontosnak, csak véleményként kezelték azokat.

A kormánynak mindegy, hogyan ellenőrzik majd a választásokat

Teljesen mindegy, hogy milyen választási megfigyelői delegációt küld majd az EBESZ az országgyűlési választásokra – mondta az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert azután kérdeztük a kormányinfón, hogy megírtuk: hétfőn Magyarországra érkezik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) delegációja, aminek előzetes jelentést kell írnia ezzel kapcsolatban.

A négy tagú küldöttség a kormány- és az ellenzéki pártok képviselőivel, civil szervezetekkel találkozik, majd ezt követően javaslatot tesz rá, hogy egy limitált, vagy teljes körű választási megfigyelést végezzen.

Utóbbi azt jelenti, hogy akár százas nagyságrendben is érkezhetnek megfigyelők, akik jelen lesznek a szavazókörökben, de a kampányt is figyelemmel kísérik előzetesen.

Teljes körű választálasztási megfigyelést az EBESZ általában olyan országokban szokott végezni, ahol a választások nem teljesen tiszták és a pártok közötti verseny sem egyenlő.

Civil szervezetek az utóbbiért lobbiznak.

Gulyás Gergely szerint a magyar „ választások szervezeti lebonyolítása európai szinten mindig is a legjobbak közé tartozott, és bízunk benne, hogy ez így is marad”.

Arra a kérdésünkre, hogy a 2018-as választások után a kormány számára megfogalmazott összesen 26 ajánlásból miért csak egyet fogadtak meg, Gulyás Gergely úgy válaszolt,

örülnek, ha a nemzetközi szervezeteknek is van véleménye, ezeket elolvassák, és ha valamit megfontolásra érdemesnek tartanak, megfontolják.

Arról, hogyan működik az EBESZ választási megfigyelése, hogy a 2014-es és a 2018-as parlamenti választások után milyen ajánlásokat fogadott meg az EBESZ a magyar kormány részére, illetve ezeket a kormány mennyire vette figyelembe, bővebben itt írtunk.

NYITÓKÉPThomas Rymer / OSCE

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek