Szanyi Tibor szerint a Fidesz a bűnt, Márki-Zay a káoszt ígéri

2022.01.12. 16:45

Az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje arra szólította fel az ellenzéket és Márki-Zay Péter, hogy fejezzék be azt a mantrát, hogy aki nem az összefogásra szavaz, az a Fidesz-KDNP-t akarja hatalomban tartani.

Szanyi Tibor szerint a Fidesz a bűnt, Márki-Zay a káoszt ígéri

Újabb nyílt levéllel jelentkezett a korábban MSZP-ben politizáló, majd az EP-választási bukás miatt mandátumát elvesztő Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért (ISZOMM) nevű párt miniszterelnök-jelöltje. 

Szanyi, aki az Azonnalinak korábban egy sajtóreggelin úgy fogalmazott, hogy szerinte a 2022-es választáson pártja egyedül is megugorhatja az ötszázalékos küszöböt, ismét az ellenzéki összefogásról, illetve annak az előválasztáson kiválasztott kormányfőjelöltjéről, Márki-Zay Péterről írt a hódmezővásárhelyi polgármesternek címzett nyílt levelében.

Szanyi szerint Márki-Zay Péternek hamis az az állítása, hogy aki nem az ellenzéki összefogásra és jelöltjeire szavaz, az a Fidesz-KDNP-t akarja hatalomban tartani, emiatt felszólította a miniszterelnök-jelöltet, hogy „jó lenne, ha erről a megtévesztő mantráról” leszállna.

Szanyi abban egyetért, hogy a NER-t le kell váltani,

azonban míg szerinte a „Fidesz jelenleg a bűn stabilitását”, addig Márki-Zay a káoszt ígéri.

Ezután az exszocialista politikus konkrét példákat is hoz, hogy szerinte a kormány, Márki-Zay és az ISZOMM között mik az alapvető különbségek:

  • Szanyi szerint a Fidesz évtizede építi a drága magánegészségügyet, miközben a közegészségügyi rendszert leépíti; Márki-Zay állami pénzből finanszírozná a betegek magánegészségügyi ellátását, ha az állam nem tudja őket ellátni, míg Szanyiék mindenkire kiterjedő és magas minőségű közellátást szeretnének – Szanyi szerint ezt jelenti a jól működő társadalombiztosítás.
  • A minimálbér kapcsán Szanyi szerint – bár nem mondja ki, de utal rá – helyes a kormány minimálbéremelése, bár szerinte ez már elinflálódott, így nem sok értelme van; míg Márki-Zayt azzal vádolja meg, hogy ő megkérdőjelezi a minimálbér értelmét. 

Szanyi – akinek pártja korábban követelt szintén havi 200 ezres minimálbért, majd később aláírásgyűjtésbe kezdett a nettó 250 ezer forintos minimálbérért – belátja, hogy vannak országok, ahol működik, hogy az állam helyett a munkavállalók és a munkáltatók meg tudnak egyezni a bérben, azonban szerinte ezek jellemzően olyan országok, amik „fél lábbal a szocializmus kapujában állnak”. 

Szanyi példaként a jobbközép ÖVP és Zöldek vezette Ausztriát, illetve a jelenleg baloldali és centrista pártok külső támogatására szoruló szociáldemokrata Svédországot említi.

Szanyi a nézeteik közötti több különbséget nem sorol fel, hiszen arra véleménye szerint az előválasztás előtti programegyeztetés lett volna alkalmas – amiből Szanyiék egyébként önként kimaradtak, mivel úgy vélték, hogy az parasztvakítás, illetve még azt megelőzően csak úgy lettek volna hajlandóak azon részt venni, ha egyenlő félként kezelik őket –, viszont szerinte Márki-Zay és az ellenzék ehelyett magukra írtak forgatókönyvet a túlélésük érdekében, miközben az ISZOMM a jólléti szocializmushoz keres rendezőket, merthogy a szereplők már megvannak hozzá a dolgozó magyar emberek személyében.

Szanyi az írását úgy zárja, hogy megismétli, szerinte olyan nincs, hogy valaki megosztja az ellenzéket és valakitől elvesz szavazatot, és szerinte a jelenlegi ellenzéki összefogásban résztvevő pártok döntöttek úgy, hogy elkülönülnek, hogy aztán megfenyegessék azokat, akik abban nem hajlandóak részt venni.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatások szerint szerint nem mérhető támogatottságú ISZOMM miniszterelnök-jelöltje felajánlja a békejobbot:

„Ha a Fidesszel csatáztok, akkor legyetek erősebbek nála. Ha ehhez segítséget kértek, akkor tárgyalni kellene”

– írja, majd hozzáteszi, ha az összefogás csak az abban nem résztvevőket kívánja szidalmazni, „akkor nagyjából ott tartotok, ahol a Fidesz sorosozása, buzizása”.

Ha erre viszont Márki-Zay és az ellenzéki összefogás nem hajlandó, akkor vegyék tudomásul , hogy „a te világodon túl is van élet”.

Szanyi egyébként már nem először fogalmaz meg kritikát Márki-Zay Péter, az ellenzék, illetve az előválasztás kapcsán. Az előválasztás második fordulója előtt azt írta, hogy egy Orbán-klónnak és egy oligarchának lehet szurkolni, míg Márki-Zay Péter győzelmét úgy értékelte a Kádár János-tervet bemutató párt vezetője, hogy megszűnt az ellenzékben a baloldal.

Szanyi Tibor nyílt levelét itt lehet teljes terjedelmében elolvasni.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael /

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek