Velencében a szigeteken rekedhetnek az oltatlanok a korlátozások miatt

Szerző: Kósa András
2022.01.11. 17:43

Van, aki csak a híres vaporettókat tudja használni, hogy a város szárazföldi részére jusson, de a tömegközlekedést hétfőtől nem használhatja oltási igazolvány nélkül.

Velencében a szigeteken rekedhetnek az oltatlanok a korlátozások miatt

Velencében különösen nehéz helyzetbe kerültek a hétfőn bevezetett járványügyi szigorításokkal az oltatlanok – írja a Politico. A lap több lakost is megszólaltatott az észak-olasz városban, akik

különböző okok miatt nem hajlandóak beadatni maguknak egyetlen koronavírus-elleni oltást sem és most úgy érzik, igazságtalanul kell szenvedniük a kormány intézkedései miatt.

Olaszországban februártól minden 50 év feletti lakosnak kötelező lesz beoltatnia magát pénzbüntetés terhe mellett, most hétfőtől (január 10-től) pedig csak oltási igazolvánnyal lehet igénybe venni a tömegközlekedést. Ez nagyon érzékenyen érinti például Eleonora De Nat személyi edzőt.

Ő azt mondta, sportolóként egészséges életet él, nem érzi úgy, hogy szükséges lenne az oltásra, ami ráadásul amúgy sem védi meg a fertőzés lehetőségétől szerinte.

De Nat a város lagúnájában, a Guidecca szigetcsoport (ez nyolc szigetből áll) egyik szigetén lakik, és ha ki szeretne menni a szárazföldre, csak a vaporettókat tudja használni.

Ehhez azonban ugyanúgy szüksége van az oltási igazolványra, mintha máshol buszra, metróra szállna. A fiatal nő azt mondta a Politicónak, megpróbál majd így is felszállni a hajókra, és abban bízik, széles körű polgári engedetlenségi mozgalom indul majd el az új szabályok miatt.

De Nat szerint még az orvosa is a város szárazföldi részén van, így akár az egészséges élethez való joga is csorbulhat, ha nem utazhat hozzá szabadon.

A 70 éves Ernesto Peschiuta egy másik helyi lakos azt nyilatkozta, neki „csak” nagyon megnehezíti az életét, hogy nem utazhat vaporettóval, mert rendszeresen ő megy az unokájáért az iskolába és ha ezt

mostantól gyalog kell megtennie, akkor rengeteg kerülővel, hét különböző hídon átkelve juthat majd csak el a lakásától az iskoláig.

Ő szintén azt mondja, hajlandó akár szabályt is szegni, sőt akár arra is, hogy kifizesse az alkalmankénti 100 eurós büntetést az igazolvány nélküli utazásért a vaporettón. A helyi oltástagadók már civil szervezetet is alakítottak, ennek vezetője, Luigi Coro azt mondta a Politicónak, hogy a velenceiek mindössze öt százaléka rendelkezik saját motorcsónakkal, így a lakosság alapvetően a vapordttókra van utalva a helyi közlekedésben, ezért súlyosan diszkriminatív, ha büntetik az oltatlanokat.

NYITÓKÉP: Vaporetto Velencében. FOTÓ: Marc Ryckaert (MJJR) / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek