Közösen erősítenék a nyugati orientációt – Szlovákiába látogatott a cseh miniszterelnök

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.11. 16:06

A szlovák miniszterelnök ennek a szolgálatába állítaná a V4-et is, cseh kollégája szerint az EU- és a NATO tagság az alapja országaik minden más kapcsolatának. A közös sajtótájékoztatójukon nem úszták meg, hogy Orbán Viktor is szóba kerüljün.

Közösen erősítenék a nyugati orientációt – Szlovákiába látogatott a cseh miniszterelnök

Csehország és Szlovákia miniszterelnökeinek első hivatalos útja a közös csehszlovák múltra való tekintettel hagyományosan a másik országba vezet.

Ennek megfelelően látogatott kedden Pozsonyba Petr Fiala, az új cseh miniszterelnök, hogy találkozzon szlovák kollégájával, Eduard Hegerrel,

akivel – bár mindkettejük arcát maszk takarta – szemmel láthatóan jó hangulatban tartottak közös sajtótájékoztatót.

Jogállam, emberi jogok, demokrácia

Eduard Heger a két ország szoros kapcsolatáról beszélt és arról, hogy mindkét ország kormánya Európa-párti, a kormányzás mindkét országban „a jogállam erős értékein és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul”.

Csehország júniusban veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, Szlovákia pedig ezzel átfedésben a visegrádi együttműködés, valamint a Csehországot, Szlovákiát és Ausztriát összefogó, 2015-ben életre hívott Slavkovi Hármak soros elnöke is lesz.

Ebben az együttállásban Heger „nagyszerű lehetőséget” lát arra, hogy Csehország és Szlovákia „testvéri országai” közösen „adják meg az alaphangot” és adjanak irányt a politikának az európai térség eme három együttműködésében.

A szlovák miniszterelnök szerint szükséges, hogy az Európai Unió a világ vezető nagyhatalmává váljon, és ezt segítheti az a fajta konstruktív párbeszéd, amiben Szlovákia és Csehország példát tud mutatni.

A karbonsemlegességhez az atomenergián keresztül vezet az út

Heger arról is beszélt, hogy mindkét ország elkötelezett a karbonsemlegesség elérése mellett, azonban minden EU-tagállam más alapállásból indul ki,

ami Szlovákia és Csehország esetében is az, hogy az energiamix jelentős részét képezi az atomenergia,

aminek Heger szerint fontos szerepe lesz a karbonsemlegesség elérésében.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint ebben a kérdésben is fontos, hogy Csehország és Szlovákia közösen tud majd fellépni, ahogy „egy sor egyéb kérdésben” is egyetértettek Eduard Hegerrel. Fiala szerint nagyon fontos, hogy a karbonsemlegesség elérésében Európa racionális legyen, és az semmiképp ne az állampolgárok kárára történjen – hangsúlyozta.

Fiala kiemelte: Hegerrel abban is egyetértettek, hogy mindkét ország számára fontos a közép-európai együttműködés, ugyanakkor annak is nagyon örül, hogy

országaik irányultsága az EU- és a NATO-tagság irányába teljesen egyértelmű, és „hogy meggyőződésünk, hogy ez az alap, amire építenünk és amin fejlesztenünk kell az összes többi kapcsolatunkat”.

„Nagy egyetértés van köztünk abban is, hogy a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok, a jogállam védelme olyan értékek, amiktől nem léphetünk vissza, amik a politikánk részei, a társadalmaink meggyőződése, és ezek olyan dolgok, amiket a nemzetközi politikában is közösen fogunk képviselni”

– fogalmazott Petr Fiala.

Visegrádi kettő plusz kettő, Orbán Viktor és Kazahsztán

Arra az újságírói kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy Fiala és Heger megpróbálják a jelenleg inkább „V2+2”-ként működő V4-et visszatéríteni az „európai fősodorba”, egyik miniszterelnök sem adott egyértelmű választ.

Heger arról beszélt, hogy a Szlovákia és Csehország közötti szoros kapcsolat korábban is megvolt és természetes,

a V4-et pedig arra szeretné használni, hogy hozzájáruljon Európa megerősítéséhez.

Fiala erre a kérdésre úgy válaszolt, hogy a V4-et jó és hasznos eszköznek tartják a közép-európai térség érdekeinek átültetésére az európai politikában.

A Denník N megpróbálta rábírni a két miniszterelnököt, hogy kommentálják:

Orbán Viktor a szolidaritását fejezte ki a tüntetéseket leverő kazahsztáni vezetéssel, a magyar miniszterelnök szavait azonban közvetlenül egyikük sem értékelte.

Fiala az emberi jogok tiszeletben tartásának fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy elfogadhatatlan az erőszak a saját állampolgárok ellen, és hogy ezek felett nem lehet szemet hunyni. Heger szerint pedig a kazahsztáni és ahhoz hasonló konfliktusokban a legfontosabb a deeszkaláció és a párbeszéd.

Ennél egy fokkal egyértelműbben fogalmazott a Fiala-kormány külügyminisztere, a kalózpárti Jan Lipavský, aki azt írta a Twitteren:

„Egy elnök, aki parancsot ad civilek minden figyelmeztetés nélküli lelövésére, nem érdemel szolidaritást. A mi szolidaritásunk Kazahsztán népéé.

A sajtótájékoztató egyik legtöbbet tárgyalt témája természetesen a koronavírus-járvány új hulláma volt; ezzel kapcsolatban a két miniszterelnök megegyezett, hogy összehangolják az országaik járványügyi intézkedéseit.

NYITÓKÉP: Petr Fiala / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek