Egyre nagyobbra dagad Johnson partygate-je, már májusban is bulizhattak a lockdownok ellenére

2022.01.11. 11:29

Újabb partiról derült ki, hogy Johnsonék úgy borozgattak közel negyvenen a miniszterelnöki rezidenciáján, hogy közben a britek maximum egy másik emberrel találkozhattak nyilvános helyen. Miközben az ellenzék és a brit közvélemény kettős mércét kiált, addig Johnsont jobban zavarhatja, hogy már saját pártjában is nőnek az elégedetlen hangok.

Egyre nagyobbra dagad Johnson partygate-je, már májusban is bulizhattak a lockdownok ellenére

Tovább dagad a tavaly decemberben kirobbant partygate a brit miniszterelnök, a konzervatív Boris Johnson körül. A legutóbb felvételeket nyilvánosságra hozó ITV ezúttal nem a 2020-as karácsonyi buliról árult el részleteket, hanem 

egy 2020 májusi kertipartiról közölt információkat, amit a brit miniszterelnök rezidenciájának udvartán tartottak és közel száz embert hívtak meg rá, 

miközben az akkor érvényben lévő járványügyi szabályok szerint maximum egy nem azonos háztartásban élő személlyel lehetett találkozni, míg a kormány csak 2020 júniusában engedélyezte, hogy akár hat fő is találkozhat nyilvános helyen a szabadban, szigorú távolságtartás mellett.

Az ITV birtokába jutott email szerint azt Martin Reynolds, Boris Johnson személyi titkára küldte el és a tévécsatorna információi szerint legalább negyven személy vett rajta részt – köztük a házigazda Boris Johnson és felesége (akkor még csak jegyese), Carrie Johnson is. 

Az ITV-hez jutott e-mail szerint Johnson titkára úgy fogalmaz, „a hihetetlenül mozgalmas időszak után” úgy vélik, jó lenne kihasználni a jó időt és társadalmi távolságtartással elfogyasztani pár italt a miniszterelnök kertjében. „Kérlek, csatlakozz hozzánk este hattól és hozd a saját italodat!” – zárul az üzenet.

Mint ahogy a Guardian emlékeztet rá, a kertiparti napján Oliver Dowden kultúrminiszter arról beszélt egy valamiért online sajtótájékoztatónak nevezett előre felvett videón, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról,

míg találkozni csak egy másik személlyel lehet nem azonos háztartásból nyilvános helyen, két méter távolságban.

Ez már legalább a második kertipartija lehetett Johnsonnak 2020 májusában. A Guardian tavaly decemberben képekkel alátámasztva állította, hogy Boris Johnsonék május 15-én is tartottak egy jóval visszafogottabb kertipartit: akkor legalább 19 ember vehetett részt és pizza mellett bort fogyasztottak – Johnsonék ennek a 2021 decemberi kiszivárgása után azt állították, hogy valójában munka miatt találkoztak a kertjében, míg jegyese azért vett részt a szerintük munkaügyi megbeszélésen, mert Johnsonnal együtt lakik, „így jogosan használhatja ő is a kertet”.

Johnson közösségi oldalára az állítólagos partik idején egyébként ilyen és ehhez hasonló képeket raktak ki:

Már a rendőrség is vizsgálódik

Az újabb kertiparti hírére a londoni rendőrség is reagált. Közleményükben azt írták, hogy

tisztában vannak a járványügyi szabályok állítólagos megsértésével, és már felvették a kapcsolatot Johnson kabinetirodájával;

kedden már több tisztségviselővel is egyeztetni fognak.

Ugyanakkor ahogy arra a Guardian felhívja a figyelmet, korábban a rendőrségnél az volt az irányelv, hogy visszamenőlegesen nem vizsgálják a járványügyi szabályok megszegését.

Mindenesetre ez is újabb nyomást helyez Johnsonra, akinek válaszolnia kell – ha nem is a rendőrség, de legalább a sajtó munkatársai számára –, hogy milyen szerepe volt a parti megszervezésében, és korábbi tanácsadója, Dominic Cummings állítólagos figyelmeztetései ellenére miért tartották azt meg – a botrány mostani fejezetét eleve Cummings robbantotta ki, aki még múlt hét pénteken írt fizetőfal mögé rejtett blogján a május 20-i kertipartiról és régóta célja, hogy Johnsont megbuktassa. (Azzal, hogy Cummings elsőszámú tanácsadóból hogyan vált kegyvesztetté, majd Johnson legnagyobb ellenségévé, bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

Egyre jobban szorul a hurok Johnson nyaka körül

Johnsont és pártját az utóbbi időben egyre több botrány rázta meg: már 2021 nyarán korrupcióval vádolta meg korábbi tanácsadója, az állítólag Johnson felesége miatt kegyvesztetté vált Dominic Cummings, azóta pedig nem telik el olyan hónap, hogy ne robbanna ki valami botrány a közvetlen környezetéből – legyen az egy a járványügyi szabályokkal nem összeegyeztethető parti vagy pártja egy tagjának korrupciós botránya. 

Részben a folyamatos botrányoknak köszönheti, hogy egy tory fellegvárának tartott körzetben decemberben egy időközi választáson Johnsonék hatalmas vereséget szenvedtek,

ahol eddig mindig a konzervatív jelöltek győztek

A botrányok a párt támogatottságán is meglátszanak: míg 2019 decemberében a toryk elsöprő győzelmet arattak az előrehozott választáson, az utóbbi időben folyamatosan csökkent a párt támogatottsága. A legfrissebb, január elején elkészített közvélemény-kutatás szerint egy most tartott választáson 

már a Munkáspárt szerezné a legtöbb szavazatot: a Keir Starmer által vezetett pártra jelenleg a biztos pártválasztók 37 százaléka szavazna, míg Johnson konzervatívjaira már csak a 33 százlékuk,

míg a teljes lakosság körében 24-22-re vezet a Munkáspárt.

Ezenfelül Johnson számára nagyobb probléma, hogy már a pártjának tagjai is kezdenek kifarolni mögüle.

Egy január 9-én publikált YouGov-kutatás szerint ugyan Johnson munkájával a párttagok 61 százaléka elégedett, ugyanakkor 38 százalékuk szerint rosszul végzi a munkáját, ami hatalmas növekedés 2020 júliusához képest, amikor még csak a párttagok 5 százaléka volt elégedetlen a miniszterelnök munkájával. 

Még az Észak-Shropshire-i időközi választás előtt felmerült, hogy a toryk egy része megbuktatná Johnsont, mivel úgy látják, hogy Johnson már inkább akadályoztatja, mintsem segíti a toryk választási esélyeit, most pedig a YouGov kutatása azt mutatja, hogy

a toryk szerint a pénzügyminiszter Rishi Sunak, illetve a külügyminiszter Liz Truss is jobban vezetné a pártot, mint Johnson.

Sunak a megkérdezettek 46 százaléka szerint jobb, 30 százaléka szerint ugyanolyan és csak 16 százalékuk szerint rosszabb pártelnök lenne Johnsonnál; a jelenleg külügyminiszteri feladatokat ellátó Trussnál ezek a számok 39, 27 és 22.

Emellett egyre több a lázadó konzervatív képviselő is a Westminsterben: a partygate-tel és a választási vereséggel egyidőben szavazott a brit törvényhozás Johnsonék új járványügyi intézkedéseiről, amit csak az ellenzéki munkáspárti képviselők segítségével sikerült elfogadtatnia Johnsonnak – a 361 tory képviselőből 101 mondott nemet Johnsonék javaslatára.

Johnson pedig így egyre nehezebb helyzetben találja magát, ugyanis miközben az omikron miatt ismét emelkedésnek indult koronavírus-járvány miatt szigorításokat rendelt el, a

britek azt látják, hogy ezek a szabályok korábban is csak rájuk vonatkoztak, miközben az elitre nem,

így a járványkezeléssel még csak a közbeszédet sem tudja saját szája íze szerint tematizálni az egyre terheltebb helyzetben lévő Johnson.

NYITÓKÉP: Boris Johnson tart sajtótájékoztatót a koronavírus-járványról még 2020 júliusában. FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek