A covid nem tudta elintézni, de az energiaválság földbe állíthajta a bolgár vendéglátást

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.10. 07:53

Éttermek és hotelek sokasága fog bezárni egyszerűen azért, mert drága a villany és a benzin. A kormány hitelt ajánl.

A covid nem tudta elintézni, de az energiaválság földbe állíthajta a bolgár vendéglátást

Még fel sem éledhetett a bolgár vendéglátás teljesen a covid miatt bedőlt turizmusból, amikor már egészen új probléma került eléjük: a Novonite szerint a vendéglátósok és a szállodások jelentős része csődöt jelenthet hamarosan, ha nem kezdenek valamit az elektromos áram és a benzin durván megnövekedett árával. A Bolgár Fejlesztési Bank már bejelentette, hogy 60 millió levás, azaz úgy 11 milliárd forintos mentőcsomagot oszt szét hitel formájában a bajba került üzletekben.

A probléma az, hogy a bolgár Turisztikai Minisztérium által is jóváhagyott intézkedéscsomag érthető módon nem úgy tűnik a helyi tulajdonosoknak sem, hogy megoldást jelentene. Ahogy a szektor egyik szereplője, Mikail Nikolov elmondta, ez gyakorlatilag egy szokványos hitel.

Fedezettel, és tényleg valamivel előnyösebb kamattal, rövid türelmi idővel. Ez egy újabb nem működő termék, inkább vágyálom”  mondta a vendéglátós.

Bulgária éttermei egyelőre inkább a saját fegyverükkel próbálnak több bevételhez jutni, tehát árat emelnek, de mint elmondták, nagyon nehéz megtalálni azt az összeget, amit még a vendég is hajlandó kifizetni.

Jelenleg egész Európában súlyos energia- és úgy általában árválság van, amikkel a helyi kormányok a maguk módján próbálnak küzdeni: Magyarország például hatósági árat vetett ki a benzinre, a lengyelek az azon lévő áfát csökkentették.

Novemberben már be is dőlt egy magyar energiaszolgáltató az évek óta tartó hatósági árak miatt, de a mi helyzetünk a környékén sincs például Koszovóénak, ahol egyszerűen betiltották a kriptobányászatot, mert túl sok áramot fogyasztottak az országban emiatt.

KIEMELT KÉP: matroli-03 / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek