A helyi Fidesz még büszke is rá, hogy többszörös áron, közpénzből fizetik ki a magánpénzből beígért kerékpárutat Szombathelyen

Szerző: Kósa András
2022.01.08. 17:17

Sajátosan magyar történetről számol be laptársunk az Ugytudjuk.hu.

A helyi Fidesz még büszke is rá, hogy többszörös áron, közpénzből fizetik ki a magánpénzből beígért kerékpárutat Szombathelyen

A történet először is: hosszú. Az Ugytudjuk.hu szerint még 2008-ban kötött megállapodást Szombathely a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-vel.

Eszerint az önkormányzat belterületté vonja a város határában ekkor még szántóként használt területeket, a cég pedig cserébe megépíti az utakat, útcsatlakozásokat, valamint kerékpárúttal köti össze a Zanati nevű városrészt a Pick-teleppel.

2011-ben tárgyalta ismét a szombathelyi közgyűlés az ügyet. Már a vásárláskor biztosítékot akart a testület, hogy a kerékpárút meg fog épülni. Ezért a területre jelzálogot jegyeztetett be, és a vállalkozással 50 millió forintos óvadékot is helyeztetett el egy bankszámlán.

A város fideszes vezetői még 2015-ben is „optimistán álltak a beruházás előtt”, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) akkori polgármester azt mondta, hogy 2016 decemberére teljes hosszában elkészül majd az út, de nem készült.

A megvásárolt terület pedig lassan kezdett beépülni. 2018-ban az önkormányzat (bringaút természetesen nem épült egy méter sem) már az – időközben 25 milliósra csökkentett óvadék lehívásával fenyegetőzött, az új határidő 2020 január 31. lett. 2019-ben a Fidesztől az Éljen Szombathely nevű ellenzéki koalíció vette át a várost a helyhatósági választásokon,

tavaly májusban pedig azt jelentette be Nemény András polgármester, hogy perre mennek a HORWAT Investmenttel, majd jó magyar szokás szerint vizsgálóbizottságot is felállítottak.

Az önkormányzat pedig – jobb híján – maga építette volna meg a bringaurat, potom 150 millió forintból.

Ekkor lépett be a képbe Hende Csaba a város fideszes parlamenti képviselője, aki bejelentette, hogy központi költségvetési forrást lobbizott ki a zamati kerékpárútért. Az állami büdzsé terhére így már alig 300 millió forintból, talán végre meg is épül az út.

Az Ugytudjuk.hu eredeti cikke még számos, igazi magyaros részletét feltárja az alig 14 éves történetnek, ne mulasszák el!

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek