A szlovák főügyész Moszkvába utazik, hogy megünnepelje az ellenzéket sanyargató orosz ügyészség megalapításának évfordulóját

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.05. 17:50

Maroš Žilinka nemrég a Szlovákia és az USA közötti védelmi szerződést bírálta, a következő héten az orosz főügyész látja vendégül, aki rajta van az EU szankciós listáján.

A szlovák főügyész Moszkvába utazik, hogy megünnepelje az ellenzéket sanyargató orosz ügyészség megalapításának évfordulóját

Moszkvába utazik Maroš Žilinka szlovák főügyész, hogy részt vegyen az orosz ügyészség létrejöttének 300. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen

értesült a Denník N.

A lap úgy tudja, Žilinka a V4-országok főügyészei közül egyedüliként vesz az ünnepségen. A látogatása több szempontból is problémás:

  • Oroszországban az ügyészség Putyin rezsimjét támogatja azzal, hogy a kritikusai ellen eljárásokat indít és politikai foglyokat csinál belőlük;
  • ráadásul az orosz főügyész, Igor Krasznov rajta van az EU szankciós listáján is, amiért szerepet játszott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatásában, elítélésében és bebörtönzésében, és az emiatti békés tüntetések leverésében.

Külön pikantériája az ügynek, hogy Žilinka kedden – főügyészhez képest merőben szokatlan módon –

nyilvánosan bírálta a Szlovákia és az USA között decemberben megkötött védelmi szerződést.

A védelmi együttműködési megállapodás (Defense Cooperation Agreement, DCA) az USA és a legtöbb NATO-tagország közötti katonai együttműködését szabályozza, és mint ilyet Szlovákiában is hevesen bírálták az oroszbarát politikia erők és a közvélemény oroszbarát része, de a szerződést támadta az oroszokkal megengedőbb, de nem kimondottan Kreml-párti Robert Fico exminiszter is (igaz, az ő pártjának, a szociálpopulista Smer-SD-nek az egyik legismertebb politikusa a szélsőbaloldali, magát kommunistának valló, Szovjetunió-rajongó, és nem mellékesen a szlovák szélsőjobboldal egyik ikonjának számító Ľuboš Blaha is).

Hozzájuk csatlakozott a főügyész azzal, hogy részletekbe menően bírálta a szlovákok által is aláírt DCA-t, mondván, hogy az részben felülírja Szlovákia NATO-szerződését, nem kiegyensúlyozott, és csak az egyik fél, az USA számára kedvező, valamint

Žilinka szerint Szlovákia a szerződés aláírásával feladta a szuverenitásának egy részét.

(A DCA-t Magyarország még 2019-ben írta alá, igaz, nem minden huzavona nélkül.)

Maroš Žilinka ezidáig leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az előző kormányhoz kötődő korrupciós ügyek némelyikében leállította az eljárást, és úgy tűnt, a rendőrségen belül kibontakozott belháborúban is azon az oldalon állt, amelyik a szlovák média szerint akadályozni igyekezett ezeknek a korrupciós ügyeknek a feltárását.

A január 11-13 közötti moszkvai utazással kapcsolatban a főügyészség azt válaszolta a Denník N-nek, hogy az egy régóta tervezett látogatás, amin 34 ország, valamint az Európa Tanács (nem uniós szerv, tehát nem összekeverendő az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanáccsal, sem a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsával – a szerk.), az OECD, valamint a Nemzetközi Ügyészi Egyesület (IAP) képviselői is részt vesznek.

Arra a kérdésre, hogy a főügyész hogyan értékeli, hogy a vendéglátója rajta van az EU szankciós listáján, illetve hogy jelen lesz-e a moszkvai ünnepségen valamelyik másik EU-tagország főügyésze is, a Denník N nem kapott választ a főügyészségtől.

NYITÓKÉP: Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek