Ez maradt Almatiban a reggeli összecsapások után

Szerző: Aradi Péter
2022.01.05. 12:38

A városban bezártak a szupermarketek, és elfogyott a kenyér.

Ez maradt Almatiban a reggeli összecsapások után

Egy Almatiban élő ismerősünk küldött az Azonnalinak néhány képet, hogy nézett ki a belváros január 5-én reggel, miután előző éjszaka, sőt aznap reggel is összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel.

A Reuters beszámolója szerint a városban a rendőrök

keményen felléptek a tüntetők ellen,

könnygázt és kábító gránátokat is bevetettek ellenük. Az összecsapásokban körülbelül száz rendőr megsérült, és kétszáz tüntetőt őrizetbe vettek.

A város így nézett ki a harcok után.

Az Azonnalinak nyilatkozó helyi elmondása szerint Almatiban bezártak a szupermarketek, az emberek kisebb üzletekben vásárolják az élelmet.

A városban elfogyott a kenyér.

A tüntetők egyébként eleinte a kormány lemondását követelték, miután a közlekedéshez is használt cseppfolyósított földgáz (LNG) ára egyik napról a másikra a duplájára nőtt.

A kormány január ötödikén, kedd reggel lemondott, azonban a tüntetések csak még jobban eldurvultak, és a tüntetők több épületbe is betörtek.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök kedden még arról beszélt, hogy szerinte az tüntetések mögött hazai és külföldi provokátorok állnak, és hogy kölcsönös bizalomra és párbeszédre van most szükség.

NYITÓKÉP/ FOTÓK: Aisulu Toihibekova / Almati

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek