Egy diktatúrában is bukhat a kormány a magas rezsiárak miatt

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.05. 10:22

A kormány lemondásához vezettek a magas gázárak miatt kitört tüntetések Kazahsztánban. Emelett az elnök szükségállapotot is bevezetett, a megmozdulásokért a hazai és külföldi provokátorokat teszi felelőssé.

Egy diktatúrában is bukhat a kormány a magas rezsiárak miatt

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Kazahsztánban tüntetések törtek ki amiatt, hogy rövid idő alatt nagyon megemelkedtek az energiaárak. Bár a tüntetések nem voltak nagy létszámúak, a meglehetősen autoriter Kazahsztánban rendkívüli dolognak számít, hogy több helyen is összegyűlt párszáz-párezer ember, akik helyenként össze is csaptak az ellenük fellépő rendőrökkel.

A január másodika óta tartó tüntetések hatására benyújtotta a lemondását a kazah kormány,

amit a Szabad Európa tudósítása szerint Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott.

Tokajev az eddigi miniszterelnök-helyettest, Alihan Szmailovot nevezte ki kormányfőnek, a kormány többi tagja hivatalban marad az új kabinet kinevezéséig.

A kormány lemondásának elfogadása előtt Tokajev elnök rendkívüli állapotot vezetett be.

A tüntetések kirobbanásának előzménye, hogy a kazah kormány eltörölte az üzemanyagként is használt cseppfolyósított földgáz, az LNG hatósági árát. Azt ugyanis már nagyon veszteséges volt előállítani,

így a hatósági ár eltörlésével azonban ugrásszerűen megnövekedett az LNG ára, ami nagy elégedetlenséget váltott ki a lakosság körében.

Tokajev elnök most utasította a kormányt, hogy állítsa vissza az LNG árszabályoszását, és terjessze ki azt a benzinre, a gázolajra és más „társadalmilag fontos” termékekre is – írja a Reuters. A hírügynökség arról is beszámol, hogy kedd éjjel és szerda reggel is a rendőrség több helyen is keményen fellépett a tüntetőkkel szemben, Almatiban könnygázt és kábító gránátokat vetettek be ellenük.

Körülbelül száz rendőr megsérült az összecsapásokban, kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe.

Tokajev elnök még kedden beszédet intézett a lakossághoz, amiben arról beszélt, hogy „kölcsönös bizalmat és párbeszédet akar konfliktusok helyett”,

egyébként pedig úgy gondolja, hogy az erőszak mögött „hazai és külföldi provokátorok állnak”.

Kaszim-Zsomart Tokajev 2019 júniusa óta tölti be az elnöki tisztséget, miután az addig az országot három évtizeden keresztül irányító Nurszultan Abisuli Nazarbajev lemondott. A hatalmas vagyon felett rendelkező 81 éves politikusnak azonban továbbra is nagy befolyása van a kazahsztáni politikában.

NYITÓKÉP: Katonák őrzik a városháza épületét Almatiban. KÉP FORRÁSA: marqs / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek