Betétdíjasok lesznek a PET-palackok és az aludobozok Szlovákiában

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.04. 09:12

Automatákban lehet őket visszaváltani, a betétdíj levásárolható a boltokban. A rendszer már működik, de az italok többsége még nem visszaváltható csomagolásban áll a polcokon, június 30-ig lehet őket forgalmazni, addig tart az átmeneti időszak.

Betétdíjasok lesznek a PET-palackok és az aludobozok Szlovákiában

Közép-Európában elsőként, 2022 január elsejétől betétdíjasok a PET-palackok és az italos aludobozok Szlovákiában.

Az italok csomagolását automatákban lehet visszaváltani, a kiadott szelvényt a boltokban lehet levásárolni. A 300 négyzetméternél nagyobb boltoknak kötelező biztosítani a visszaváltást, a kisebbeknek ajánlott, de ők is egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének automatát – mondta az új rendszer életbe lépése alkalmából tartott hétfői sajtótájékoztatóján a jobboldali-populista OĽaNO-s Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.

A miniszter szerint Szlovákia fordulóponthoz érkezett a betétdíjas rendszer bevezetésével, szerinte ezzel jelentősen csökkeni fog a szemét mennyisége az országban. Budaj felidézte azt az élményt, amit az Ausztriába rendszeresen átruccanó Pozsony környékiek nap mint nap tapasztalhatnak:

hogy az határt átlépve nem látni az út szélén eldobált, a szántóföldeken szél sodorta vagy a faágakon fennakadt műanyag szemetet.

Budaj úgy gondolja, hogy a betétdíjas rendszerrel a szlovákiai utak mellől is eltűnnek majd kidobott műanyag palackok, az emberek motiváltak lesznek abban, hogy visszaváltsák őket. (Arról nem beszélt, hogy Ausztriában korábban sem volt szemét az utak mentén, és nem a betétdíjon múlik, az osztrákoknál nem is betétdíjasok a PET-palackok.)

Bár a miniszter szerint mindez az új rendszernek lesz köszönhető, elismerte, hogy a szelektív hulladékgyűjtés eddig is működött Szlovákiában, a hulladék 50 százalékát sikerül ily módon összegyűjteni, aminek a nagy részét újrahasznosítják.

Mindenesetre a minisztérium azt várja az új rendszertől, hogy

öt éven belül a Szlovákiában értékesített italos dobozok visszaváltásának aránya 90 százalékra emelkedik majd.

A miniszter azt is elmondta, hogy azért döntöttek emellett a rendszer mellett az egyes csomagolástípusok betiltása helyett, mert a PET-palack jóval könnyebb és emiatt praktikusabb a vásárlók számára, mint az üvegpalack, ráadásul egy PET-palack újrahasznosításának kisebb a karbonlábnyoma, mint egy üvegpalack legyártásának.

A betétdíjas rendszer kiépítéséről még az előző kormány hozott döntést Sólymos László minisztersége alatt. A Most-Híd egykori politikusa – aki Bugár Bélát követte a pártelnöki poszton, majd a pártot az új magyar egységpártba, a Szövetségbe vezette; jelenleg ő a Szövetség országos tanácsának elnöke – üdvözölte a rendszer elindulását.

A PET-palackok és az alodobozok betétdíja egységesen 15 cent (55 forint). Bár hozzászoktunk, hogy a PET-palackokat összelapítva dobjuk a szelektív kukába, a szlovák automatákba nem összelapítva kell bedobni a palackokat.

A csomagoláson egy Z betű jelzi, hogy az betétdíjas (zálohované), és egy vonalkód is van rajta, ami alapján az automata felismeri azt, tehát a vonalkódnak is sértetlennek kell maradnia.

A minisztérium tájékoztatása szerint olyan italok csomagolása lesz betétdíjas, amiknek a víztartalma legalább 80 százalék. Nem lesznek betétdíjasok a tej, a tejitalok, a szörpök és a 15 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok PET-palackjai és aludobozai.

Jelenleg kétezer visszaváltó automata működik, a számuk bővülni fog, azonban még nem nagyon van lehetőség használni őket, mert a forgalomban lévő italok túlnyomó többségét még nem betétdíjas palackba vagy dobozba csomagolták.

Ezeket június 30-ig lehet forgalmazni, addig tart az átmeneti időszak.

A rendszert egy a minisztérium által megbízott nonprofit szervezet üzemelteti, ami egy négy szervezetből álló konzorcium: az alkoholmentes italok és ásványvizek gyártóinak szövetsége, a sör- és malátagyártók egyesülete, valamint a kiskereskedelmi és nagykereskedelmi cégeket képviselő egy-egy szervezet alkotja. A rendszer finanszírozását az italgyártók által befizetett díjak, a visszaváltott műanyag és alumínium eladása és a vissza nem váltott betétdíjak fedezik.

NYITÓKÉP: Ján Budaj környezetvédelmi miniszter bemutatja a visszaváltó automata működését. Ministerstvo životného prostredia SR / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek