Az USA-ban élő orosz bloggerrel töröltetné a videóját a Google melegpropaganda miatt

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.04. 15:39

Feliksz Gljukman évek óta nem Oroszországban él, de a Roszkomnadzor szerint így is cenzúrázni kell.

Az USA-ban élő orosz bloggerrel töröltetné a videóját a Google melegpropaganda miatt

Egy Egyesült Államokban élő orosz nyelven író blogger azt állítja, a Google törlést lengetett be az egyik Youtube-ra készült videója miatt, miután azt az oroszok tiltott tartalomnak nyilvánították, készítőjét pedig felvették az internetes fekete listára. Feliksz Gljukman listára vételét valóban jóváhagyták 2021-ben a vlagyivosztoki bíróságon az orosz médiaszabályozásért felelős Roszkomnadzor kérésére, mivel a 2019-es videó szerintük sérti a „melegpropaganda” elleni, nagyjából a nyáron bejelentett magyar testvéréhez hasonló orosz törvényt – írja a Meduza.

A férfi videója persze valóban sérthetné ezt a törvényt, hiszen már a címe is az, hogy „Hogyan vettem észre, hogy meleg vagyok?”, de Gljukman nem teljesen érti, miért kéne a Google által küldött felhívásnak eleget téve törölnie a tartalmat, miközben ő az Egyesült Államokban él, még 2017-ben elköltözött Oroszországból.

„A csatornámból szerzett bevétel után az Egyesült Államokan fizetek adót, a videót Miamiban rögzítettem, akkor miért kéne nekem Oroszország ostoba törvényeivel törődnöm?” 

– tette fel a kérdést a férfi.

Gljukman egyébként nem ismeretlen az orosz hatóságok számára: 2016-ban azért vették őrizetben Moszkvában, mert egy gyertyával és virággal akart megemlékezni az Egyesült Államok nagykövetsége előtt a nem sokkal korábban egy orlandói melegbárban történt lövöldözés áldozataira.

Azt egyelőre nem tudni, csak félreértésről van-e szó, esetleg az egyik techóriás újabb meghajlásáról a hatalmas piac miatt sok pénzt termelő autoriter rendszerek kedvéért: az biztos, hogy az oroszok és Kína is hosszú ideje sikeresen veszik rá a Google-t és a közösségi médiát is cenzúrára annak érdekében, hogy működhessenek náluk.

A legújabb ilyen fejlemény is orosz illetőségű: a Netflixnek egy friss döntés szerint elérhetővé kell tennie az orosz állami média tartalmait, ha nem akarnak elérhetetlenné válni.

A Google-t legutóbb idén májusban fenyegette meg a Roszkomnadzor, akkor 26 ezer illegálisnak minősülő tartalom eltávolítására kötelezték őket annak érdekében, hogy ne szabjanak ki rájuk az éves bevételük 10 százalékának megfelelő büntetést,

a másik oldalról pedig azzal támadták a céget, hogy cenzúrázzák az orosz propaganda terjesztésének egyik legfontosabb csatornáját, az RT-t.

A techóriások egységes regulázása egyébként közel sem csak az autoriter rendszereknek jutott eszébe: az Európai Unióban évek óta terítéken van a téma, hiszen ezeknek a cégeknek valójában egyáltalán nem fűződik érdekük a valós és a hamis információk áramlása közti különbségtételhez, a fake news terjedését pedig nagyon lelkesen lovagolják meg egyes pártok és politikusok.

KIEMELT KÉP: ФЕЛИКС ГЛЮКМАН / Youtube 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek