A magyarellenességgel parlamentbe jutott román párt most a holokauszttagadással kacérkodik

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.04. 16:29

Az AUR szerint túl sok a mellékes téma, és túl kevés a román történelem és irodalom.

A magyarellenességgel parlamentbe jutott román párt most a holokauszttagadással kacérkodik

A főleg lezárás- és magyarellenességgel 2020-ban 10 százalékon végzett romániai AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) úgy tűnik, új témákat keres: a párt sajtóközleményt adott ki, mely szerint évek óta a romániai oktatás minőségének szisztematikus aláaknázása folyik azáltal, hogy olyan mellékes témákat emelnek különálló tantárgy rangjára, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani, például a szexuális nevelést vagy a holokauszt történetét.

Az AUR hozzátette, úgy gondolják, ezek mellett egyre kisebb jelentőséget kapnak az új generáció neveléséhez szükséges alapvetően fontosságú tárgyak, például az egzakt tudományok, román történelem és a román irodalom.

„A gyerekekkel kapcsolatos ideológiai kísérletezéseket le kell állítani Romániában! A valódi oktatás a klasszikus oktatás, amely tudatosítja az állampolgárokban jogaikat és kötelezettségeiket, kultúrájukat, történelmüket és származásukat”

- áll a Transindex által szemlézett közleményben.

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet gyorsan el is határolódott a közleménytől, jelezve, hogy a holokauszttagadás képviselői mentelmi jog mögé bújva „csak az antiszemita gyűlöletet erősíti.”

A 136 tagú román szenátusban 13 taggal, a 330 tagú kamarában pedig 30 képviselővel rendelkező párt javaslata valószínűtlen, hogy átmegy, de feltehetően nem is a siker miatt hozták fel a témát: a parlament tavaly novemberben fogadta el a törvényt, aminek értelmében 2023-tól kötelező tantárgy lesz az iskolákban a zsidók és a holokauszt története. A döntés valószínűleg visszavezethető arra is, hogy

egy friss tanulmány szerint a román megkérdezettek mindössze 32 százalékat gondolta úgy, hogy az ő országában is volt holokauszt, és csak 31 százalákuk gondolja, hogy ebben a németbarát román kormányzatot lehet felelőssé tenni.

Az AUR Románia világháborús szereplének relativizálásával tulajdonképpen begyűjti az összes kötelező tulajdonságot a hasonló világnézetű pártok számára: tulajdonképpen az egész létezésüket az úzvölgyi temető körül kialakult balhénak köszönhetik, a pártalapító Nicolae Simion ugyanis oroszlánrészt vállalt abban, hogy diplomáciai botránnyá fajuljon a katonatemetőben illegálisan felhúzott román emlékmű körüli vita.

A hol burkolt, hol kevésbé burkolt magyarellenesség mellett ők voltak a leghangosabb kritikusai a koronavírus miatti lezárásoknak is, illetve nagyban építenek a román ortodox egyház nyugatellenes hangjaira.

Érdekesség, hogy a párt vezére, George Simion az Azonnalinak adott terjedelmes interjújában magát a román Orbán Viktornak nevezte.

Közben egyébként a magyar RMDSZ is mozgolódik a román parlamentben: a Fidesszel különösen jó viszonyban lévő párt hét képviselője törvénymódosító javaslatot adott be, ami nagyjából megfelel a magyar homofóbtörvénynek: a törvénytervezet többek közt bevezetné "a születéskor megállapított nemtől való eltérésre, illetve a nemváltoztatás vagy a homoszexualitás népszerűsítésére vonatkozó tartalmak bármilyen módon történő terjesztésének" tilalmát.

A tervezetben az az érdekes, hogy a nálunk az egésznek alapot adó pedofilellenes felhangnak itt nyoma sincs.

KIEMELT KÉP: George Simion / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek