Virrasztást tartanak a Capitolium lépcsőjén az ostrom évfordulóján

Szerző: Aradi Péter
2022.01.03. 16:10

Egy perces néma csenddel, virrasztással, Joe Biden- és Kamara Harris-beszéddel emlékeznek az amerikai demokrácia egyik legsötétebb napjára.

Virrasztást tartanak a Capitolium lépcsőjén az ostrom évfordulóján

Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök is beszédet mond csütörtökön a Capitolium elleni január 6-i támadás egyéves évfordulóján – közölte a Fehér Ház.

A rendezvénysorozat részeként egy perc néma csenddel is emlékezni fognak az eseményekre, valamint virrasztást is tartanak a Capitolium lépcsőjén.

A Fehér Ház már decemberben közölte, hogy megemlékezéseket fognak tartani, de további részleteket akkor még nem osztottak meg.

„Január 6-a demokráciánk egyik legsötétebb napja volt”

– jegyezte meg akkor Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője. „Ezen a napon megtámadták nemzetünk fővárosát. Nem hiszem, hogy kérdés, hogy megemlékezünk róla” – magyarázta Psaki.

Soha nem fogják elismerni

Emlékezetes, hogy tavaly január 6-án az amerikai kongresszus éppen azon dolgozott, hogy hitelesítsék az elnökválasztás eredményét, amikor a tüntetők betörtek a törvényhozás épületébe.

A támadásban öt ember meghalt, később több rendőr is öngyilkos lett,

közel 600 ember ellen indítottak azóta eljárást.

A tüntetők azután törtek be a Capitoliumba, hogy Donald Trump beszédet tartott nekik, amiben többek között arról is szó volt, hogy soha nem fogja feladni, és

soha nem fogja elismerni a vereséget,

mivel szerinte csalással ellopták tőle a győzelmet.

Biden akkor felszólította Trumpot, hogy üzenje meg a támadóknak, hogy azonnal fejezzék be az ostromot, de Trump nem tett semmit.

Donald Trumpot ezután tiltották le a legnagyobb közösségi médiaplatformokról, amiken általában a híveivel tartotta a kapcsolatot.

NYITÓKÉP: cytis /Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek