Egy igazán fontos lista: az év Jakab Péterei!

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.31. 08:07

A Jobbik elnöke most eltelt éve akkora talány, hogy még azt is nehéz eldönteni, bukott-e egyáltalán. Minden esetre összeszedtük, miért hagyott már most nyomot a magyar politikatörténelemben.

Egy igazán fontos lista: az év Jakab Péterei!

Nagyon sokáig tűnt úgy, hogy 2021 Jakab Péterről szólhat. Kicsit persze tényleg róla szólt, de máshogy: az őszi ellenzéki előválasztásokig egy ország nézte kicsit értetlenkedve, ahogy a Jobbik szép lassan a legerősebb ellenzéki párttá változott, ráadásul az előzetes felmérések azt mutatták, hogy Jakabnak akár győzelmi esélyei is vannak az ellenzéki előválasztás első fordulóban, és mivel a többség úgy gondolta, hogy az esélytelennek tűnt Márki-Zay szavazói is inkább oda mennének át, ezért a végső győzelem lehetősége is felmerült.

Hogy ez mennyire nem így lett, azt nyilván nem kell magyarázni, az előválasztási veresés pedig mintha kicsit meg is tépázta volna a pártelnök produkcióit,

ettől függetlenül továbbra is ő maradt az ellenzék legstabilabb showmanje, aki bármikor beleáll olyan szituációkba, amikbe más politikus nem nagyon merne,

bár azt mindenki döntse el magában, hogy a többiek jó ízlésből vagy gyávaságból nem követik. 

Ezért aztán itt az idő, hogy bemutassuk az év Jakab Pétereit!

A parlamenti kiosztógép

Jakab Péter a halmozottan Egyszerű Ember imidzsét főleg parlamenti felszólalásaival építgeti évek óta. Az egyik leglátványosabb, cserébe leghaszontalanabb műfajban talán Torgyán József óta nem látott csúcsokat ért el: ez a kiosztás. Amikor Jakab Péter következik, már lehet tudni, hogy ott óriási jaj lesz Orbán Viktornak, hiszen végre valaki kérlelhetetlenül a szemébe mondja az Igazságot.

Az eredetileg sima szóbeli kiosztásból álló produkció az idővel előrahaladva egyre inkább bővült,

Jakab Péter már egy ideje inkább performanszművész, mint egyszerű politikus.

Ha kell, krumplit visz be, ha kell, ajándékba kapott bohóccsomagot dob Tállai András feneke alá, hogy aztán megkoronázva az egészet ő maga is seggre zuhanjon. Nem is csoda, hogy sokáig ő tartotta egyedül a parlamenti büntetések csúcsát 9,6 millió forinttal, amiért leficsúrozta a legendásan jó humorú Kövér László házelnököt.

A celeb

Jakab Péter a nagy kiosztásokkal csak a politikát tényleg követők körében lett volna ismert, de aztán egy szép napon a semmiből ment végig azon az úton, amin a fideszes Németh Szilárd izzadva trappol évek óta:

a trash gasztronómián!

Fontos különbség, hogy ameddig Németh kísérletezget a hol a magyar kornyha legjobb, hol egy vasárnap délben már részeg férfi legrosszabb hagyományaival, addig Jakab egyből elővette a közös guilty pleasure-öket: a Piros Aranyat és a parizert.

Talán a Jobbiknál sem gondolta volna senki, hogy a magyar néplélek így rezonálni fog erre a kombinációra.

A Fidesz megmondóemberei leprolizták, Jakab pedig fürdött a helyzetben, hiszen már hónapok óta ismételgette magáról enélkül is, hogy ő bizony az egyszerű melósokkal van.

Mint kiderült, Jakabnak az áll a legjobban, amikor valami teljesen lényegtelen dolgot eszik: a parizer-gate után az Origo a paprikás krumplis képét is felkapta azzal, hogy Kádár Jánost utánozza, de ők sem voltak sehol attól, hogy a párbeszédes Szabó Tímea feltalálta a szolidarításból parizerevést, és ő is posztolt egy képet – Piros Arannyal persze. Rosszul talán csak az agyonsózott ételízesítőt gyártó Univer jött ki, bár a Piros Aranynak azóta is vannak fideszes és ellenzéki rajongói is.

Visszanézve egészen megdöbbentő, de a parizeres sztorival egyszerre változott komolyan vehető lehetőségként az is, hogy Jakab Péter lesz Orbán Viktor legerősebb kihívója 2022-ben. Talán egy kis löngyhúson múlt az egész.

A humorista

Mit is mondhatnánk, Jakab Péter talán az egyetlen ellenzéki politikus, aki érti a magyar népléleknek azt a részét, ami Tibi atyát is fenntartja: Orbán Viktor októberben nagyhatású videót készített arról, hogy „Feri bátyámnak” elmagyarázta egy jó pohár bor mellett, milyen jól fog járni a neki érkező 80 ezer forinttal, Jakab Péter pedig Facebookon reagált erre.

Úgy, ahogy azt a Szeszélyes évszakok országában illik:

némi tájszólást imitálva, bátyámozva, Orbánnak börtönt kiáltva, és persze valami folyadékkal a kézben,

ami épp úgy lehet nagypapa kerítésszaggató pálinkája, mint bor vagy tea.

Fontos kiemelni, hogy Jakab nemcsak standupban jó, hanem tulajdonképpen hagyományos influenszerként is: mindenki rágódjon el kicsit az alább látható Szatmári fitness - hétvégi emlék című videón,

és gondolkozzon el kicsit, ő megtenné-e ezt az ország jövőjéért!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jakab Péter (@jakabpeter_official) által megosztott bejegyzés

A politikus

Annak ellenére, hogy Jakab Péter simán ad muníciót heti több médiaszereplésre, politikusként hozta talán a leghalványabb teljesítményt sajnos. Jelenleg két dolgot köthetünk hozzá 2021-ből:

  1. Ő volt az az ember, aki miután interjúban állította, hogy nagyon nehéz számára egy asztalhoz ülnie Gyurcsány Ferenccel, végül olyan jól ült annál az asztalnál, hogy az ellenzéki előválasztáson következetesen segítette egymást a Jobbik és a DK visszalépésekkel és támogatásokkal.

    Az összeállás itt nem állt meg: a Jobbik teljesen kimaradt az előválasztás második fordulójából, ami már akkor is inkább azt jelentette, hogy a Jobbik múltja miatt nem akarja nyíltan kimondani, de inkább a DK-nak szurkoltak.

    Kicsit úgy tűnik, mintha a korábban legközelebbi elvbarátnak tűnő Márki-Zay Péterrel sem jönnének ki túlzottan, legutóbb nyilvánosan is összeszólalkoztak némi pénzen.

  2. Ő és Dobrev Klára voltak az egyetlenek, akik nem vállalták a kínzóan hosszú interjút Gulyás Márton Partizánjában, úgyhogy összességében azóta sem tudjuk pontosan, mit ért az alatt, hogy „egy gyereknek ne legyen három apja”. 

Ha valaki lát egy másik típusú Jakab Pétert is idén, ne habozzon kiegészíteni kommentben az idei év legnagyobbat szereplő politikusáról szóló listát!

KIEMELT KÉP: Jakab Péter / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek