DiscoverEU: uniós sikertörténet, magyar mentorálással

2021.12.31. 15:10

Sokat segít a fiataloknak a program, idén már 330 ezer fiatal jelentkezett a lehetőségre.

DiscoverEU: uniós sikertörténet, magyar mentorálással

Idén szeptemberben jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy a 2022-es esztendőt az ifjúság európai évének fogják nyilvánítani, egyúttal kiemelt szerepet adva ennek a korosztálynak az Európai Unió folyamatban lévő alakításában. Az egyik legsikeresebb, új ifjúsági uniós program, amely ebben az évben is kiemelt figyelmet fog kapni, épp egy olyan sikertörténet, amely egy, az Európai Parlament S&D-frakciójának magyar képviselőjéhez kötődik.

Az európai tizennyolc évesek számára ingyenes vonatbérleteket biztosító DiscoverEU-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő (akkor még „FreeInterrail” néven), hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István szocialista EP-képviselő karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta és mentorálta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor akkori uniós biztos is jelentős szerepet játszottak. A program korábbi kísérleti szakaszában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, és közülük már több mint 70ezren kaptak ingyenes vonatbérletet.

A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert: például az Európai Nívó Díjat.

A DiscoverEU ebben az évben is kimagasló sikert hozott: a covid-járvány miatt kényszerszünetet tartó program idén mintegy 60ezer ingyenes InterRail-bérletet pályáztatott meg. Több mint 330ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, a magyar helyekre is több mint hétszeres volt a túljelentkezés – ezt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a program mentora jelentette be az idei pályázat lezárása után. Az MSZP európai politikusa hangsúlyozta, hogy

a DiscoverEU hosszútávú jövője biztosított, hiszen a következő hétéves költségvetésben összesen mintegy 700millió euró áll majd rendelkezésre.

„Kétségkívül ez az Európai Unió egyik legprogresszívebb és legtöbb bővítési lehetőséget rejtő programja, büszke vagyok arra, hogy részese lehettem a megvalósításának és mentora lehetek a fejlesztésének is” – fogalmazott Ujhelyi István, emlékeztetve: számtalan alkalommal szorgalmazta már a magyar kormánynál, hogy legyen partnere a programnak és legyen Magyarország az első olyan európai tagállam, amely az állami költségvetés terhére biztosítja minden évben a tizennyolcadik életévüket akkor betöltő összes fiatal ingyenes vonatbérletét, ez az MSZP politikusa szerint mintegy 9milliárd forintba kerülne évente.

Ujhelyi hozzátette: a kormány egyelőre válaszra sem méltatta, ugyanakkor kezdeményezéséhez már több magyarországi város és település már csatlakozott, így például Ajka és Veszprém saját költségvetésükből vásároltak és biztosítottak ingyen vonatbérleteket a helyi fiataloknak.

Az cikk az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának támogatásával készült.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István irodája

PR-cikk
PR-cikk állandó szerző

Fizetett hirdetés, nem szerkesztőségi tartalom.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek