Vészcsomag összeállítására biztatják a kijevi lakosokat

Szerző: Aradi Péter
2021.12.30. 10:20

A főpolgármester-helyettes egy interjúban arról beszélt, mindenki pakoljon össze ruhát, gyógyszereket és egy-két napra elég élelmet.

Vészcsomag összeállítására biztatják a kijevi lakosokat

Andrij Kriscsenko, a Kijevi Városi Állami Adminisztráció helyettes vezetője arra biztatja a kijevi lakosokat, hogy pakoljanak be egy vészcsomagot, ha sürgősen menekülniük kellene.

„Nyolc éve háborúban állunk, ami bármelyik pillanatban fellángolhat”

fogalmazott Kriscsenko.

Mint mondta, a csomagba tegyék el a kijeviek az okmányaikat, legyenek benne gyógyszerek, az évszaknak megfelelő öltözék és egy-két napos élelem is, konzervek vagy kekszek.

Kriscsenko arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes lenne mindenkinek elsajátítani az elsősegélynyújtási ismereteket. „Nem szükséges elvégezni a tanfolyamokat, az interneten mindent meg lehet találni ezzel kapcsolatban” – javasolta a kijevieknek.

Kriscsenko ezzel, mint fogalmazott, nem pánikot szeretne kelteni, csak szeretné, ha felkészült lenne a lakosság.

„Ne essünk pánikba. Amikor felszállunk egy repülőre, akkor is minden alkalommal megmutatják, hol vannak a vészkijáratok, hol van a mentőmellény, és hogyan kell használni az oxigénmaszkot. Bármi megtörténhet.

Ha télen, rossz időben vezetünk, előfordulhat hóvihar”

– nyilatkozta Vitalij Klicso polgármester helyettese.

Az interjúból az is kiderül, hogy annak ellenére, hogy mint ő maga is elmondta, nyolc éve háborúban állnak,

még mindig nem dolgozták ki Kijev evakuálási tervét.

Annyi biztos egyelőre, hogy támadás esetén megszólalnak a szirénák, bejelentéseket tesznek a rádióban, és üzeneteket küldenek a mobilokra.

Feszültség a határon

Az utóbbi időben egyre több nyugati ország tart attól, hogy fokozódhat a feszültség a Donyeck-medence keleti részén, és az orosz hadsereg akár nyílt ütközetet is vállalhat az ukrán hadsereggel.

Mindezt annak ellenére, hogy a 2014-ben kezdődött konfliktusban hivatalosan az oroszok sosem vettek részt – az orosz álláspont szerint még Krím annektálásában sem játszottak szerepet az orosz katonák –, azonban

ahogy áprilisban, úgy novemberben is megnőtt az orosz-ukrán határ közelében állomásozó orosz katonák száma,

ami miatt Joe Biden amerikai elnök még találkozót is kezdeményezett orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, hogy aggodalmának adjon hangot, illetve megfenyegesse, hogy a fegyveres harcok nyugati retorziókkal járhatnak.

NYITÓKÉP: Андрій Крищенко / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek