Méregdrága fürdőépítés, elkaszált hajléktalankórház: ezek voltak az év témái Győrben

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.12.30. 12:46

Minden, amit a helyi fideszes média idén elhallgatott Győrben.

Én továbbra is hiszek benne, hogy a szabad sajtónak ereje van: ha konkrét változások elérésére nem is mindig, de arra biztosan, hogy a hatalmat mindenkor gyakorlóknak valamiféle magyarázattal kelljen előállniuk döntéseikkel kapcsolatban – vagy hallgatásukkal jelezzék, hogy jó eséllyel van valamiféle vaj a fülük mögött.

Ezt bizonyítandó év végére összeszedtem tizenkét sztorit Győrből, amelyről a győriek nem hallottak volna, ha kollégámmal nem tárjuk fel őket.

Azért is tartom fontosnak, hogy bemutassuk ezt a munkát egy országos portálon, mert a budapesti központú országos média a most sorolt sztorik jelentős részét nem tartotta fontosnak, vagy egyenesen ignorálta – kivéve például a Portfolio.hut, ahol rendszeresen szemlézték nagyobb cikkeinket; vagy a Partizánt, ami Dézsi-interjújában egy sor felvetett témára rákérdezett –, pedig számos olyan történet van, ami nagyon szépen mutatja be helyben a korrupció működését.

Persze ezekről pont nem írt Facebookon Hadházy Ákos, és lenne vele munka, meg hát elsőre bonyolultnak is tűnnek ezek a helyi dolgok, de no: erről szólna az újságírás.

Térjünk át a lényegre: itt van tizenkét téma, amiről az Ugytudjuk.hu munkája nélkül idén nem tudtak volna a győriek, mivel a KESMA-tulajdon Kisalföld és az önkormányzati tulajdonú Győr+ nem számoltak be róla.

12. Fényt derítettünk a győri kukás cég körüli gondok hátterére

Hatalmas hiánnyal küzd a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., de ez csak a történet egyik oldala. Mint közben kiderítettük: tavaly egy felvidéki vállalkozó, akinek semmi hivatalos posztja nem volt a cégnél, gyakorlatilag magáncégeként kezelte az önkormányzati tulajdonban lévő vállalkozást, és csak az általunk vizsgált négy hónap alatt 318 millió forint értékű megbízást zsebelt be saját cégeinek. Ugyanennek a vállalkozónak a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnál is jól mentek a dolgai. (Bár idén olyan szállítószalagot szerelt be a szeméttelepen, ami azóta sem működik.)

Eredmény: Május óta nyomozás folyik az ügyben.

11. Így lett a Győr-Szol Szabó Jenő és Szabó Ákos hűbérbirtoka

Tavaly vette át a városüzemeltetésért felelő mammutcég, a Győr-Szol vezetését stratégiai igazgatóként Szabó Ákos, a cég korábbi alkalmazottja; Szabó Jenő fideszes képviselő pedig nem csak a felügyelőbizottságot vezeti, de szintén vezető pozícióba került a cégnél. A két Szabó különféle rokonainak cégei pedig azóta szépen gyarapodnak: a Győr-Szol belső dokumentumai alapján tártuk fel az összefüggéseket.

Eredmény: Cikkünk megjelenése után – mai napig érdemi indoklás nélkül – leváltották a Győr-Szol vezetőségét.

10. Az eltitkolt parkolási rendelet

Májusban, még járvány idejére kapott vészhelyzeti fehatalmazásával egyszemélyben Dézsi polgármester módosította a parkolási rendeletet úgy, hogy Nádorvárosban egy sor utcán lett volna fizetős a parkolás 2022 januárjától, emellett az eredeti rendelet szerint az eddigi 3900 forint helyett az éves kedvezményes lakossági bérlet ára 25 ezer forintra emelkedett volna.

Ráadásul a változásokat a városháza egyáltalán nem verte nagydobra, arról csak hónapokkal később, cikkünk megjelenése után értesültek Győr polgárai.

Eredmény: Miután botrány lett az eltitkolt rendeletből, decemberben visszavonták azt.

9. Dézsi polgármester nem tudta keresztülvinni a belvárosi önkormányzati bérlemények rendezését

A győri közgyűlés júniusi napirendjének egyik legérdekesebb pontja az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérletéről szóló rendelet – lett volna, de a rendelet az ülés előtt lekerült a napirendről – hivatalosan azért, mert a rendelet még további egyeztetésre szorul.

A rendelet eltávolításának információink szerint a valódi oka az lehetett, hogy a Fideszben miniszteri szinten fúrhatták meg azt,

mivel attól tartanak, hogy elfordítja tőlük a Simon Róbert Balázs számára fontos vállalkozói réteget.

Eredmény: Itt annyi volt a mi cikkünk eredménye, hogy rávilágítottunk a Simon Róbert Balázs és Dézsi polgármester közötti, nem sokat reklámozott ellentétre.

8. Kiderült, hogy Dézsi Csaba András is pont annyira barátságos a sajtóval, mint akármelyik fideszes

Idén kiderült, hogy a nyitott városházát hirdető Dézsi Csaba András annyira nem bírja elviselni a tőle független sajtó létezését Győr városában, hogy a család sem szent számára, ha egy újságírót akar lejáratni.

Eredmény: A polgármester nyár óta menekül a kérdéseink elől.

7. Iszonyatosan túlárazottnak tűnik a győri fürdőfelújítás

Idén 21 milliárd forintra drágult a kezdetben 8 milliárd forintra taksált új vízi élménypark építése. A miért kérdése annak fényében különösen érdekes, hogy Debrecenben feleennyi pénzből háromszor ekkora strandot építettek. Ez pedig így elég furának tűnik.

Eredmény: Senki nem magyarázta meg ezt a dolgot.

6. Rendkívül drága koncerteket élvezhettek idén a győriek

A mai napig nem világos, hogy mi került a Tankcsapda-koncerten 66 millió, a Slade-koncerten pedig közel 100 millió forintba. És miért bérel Győr külön színpadtechnikát, ha négy éve másfél milliárdért vett sajátot?

Eredmény: Beadtunk pár közérdekű adatigénylést a témában.

5. Simon Róbert Balázs parlamenti alkalmazottja volt az aranyparti pedofil kukkoló

A győri Fidesz oszlopos tagja volt a baseball-sapkába rejtett kamerával kukkoló férfi, akit tavaly nyáron lebuktattak az Aranyparton, és később pedofil felvételeket találtak. Sz. Balázs nem csak a fideszes Simon Róbert Balázs parlamenti alkalmazottjaként dolgozott, de a város kulturális bizottságában is helyet kapott, amíg le nem bukott a strandon.

Eredmény: Kiderült, hogy miközben a Fidesz minden bokorban képzeletbeli pedofilokat üldöz, legalább egy az ő soraikban is volt.

4. Megmarad a botanikus kert a Tatai úton (?)

Miután Dézsi polgármester az elmúlt években kemény szavakkal illette az előző évtized „gigantomán” építési projektjeit, egészen meglepőt húzott azzal, hogy ő maga látszott beállni az elmúlt tíz év legnagyobb építkezése mögé: ezerlakásos társasházi projektet álmodtak ugyanis a Tatai út mögé, amiről – és a projekt által veszélyeztetett botanikus kertről – mi számoltunk be először.

Eredmény: Nagyobb figyelem irányult az ügyre a polgárok és a helyi lakosok részéről, akik több nyilvános fórumot is kiharcoltak az ügyben, ami azóta is a városházi bürokrácia erdejében bukdácsol, már a második szakértői véleményt kell elkészíteni arról, hogy egyáltalán alkalmas-e ez a terület. A botanikus kert úgy tűnik, hogy közparkként maradhat meg.

3. Dézsi polgármester mondvacsinált indokokkal kaszálta el egy hajléktalankórház létrehozását

Ahogy azt a közmeghallgatáson maga is elismerte,

Dézsi polgármester idén nemet mondott 53 millió forint állami forrásra, amelyből hajléktalankórház épülhetett volna a hajléktalanszállón.

Ez egy több évtizede vágyott projektje a győri szociális ellátásnak, amihez most minden adott volt, csak a polgármester áldása kellett volna hozzá. A közmeghallgatáson rákérdeztünk, miért nem adta meg, de az érvelése elég sánta.

Eredmény: A szuper papagájmentő központ reklámozása mellett láthattuk a városvezetés szociális érzékenységének másik arcát is.

2. Hogy alakult a második járványév a győri kórházban?

Országos probléma, hogy nem engedik oda a sajtót a kórházakba, orvosokhoz, hogy közvetíteni tudjunk a járványhelyzet alakulásáról, mint ahogy azt minden normális országban teszik. Ettől függetlenül idén a győri kórházból számos alkalommal tudtunk pontos adatokat mondani mind a betegek számát, mind a különféle okokból távozó dolgozók számát illetően.

Eredmény: Pontosabb képet alkothattak a győriek a kórház leterheltségéről.

1. Miért menekülnek a győri városházáról a szakemberek?

Mégis mi a történik a győri városháza körül, ami azt eredményezi, hogy Dézsi Csaba András polgármesterré választása óta tulajdonképpen a Polgármesteri Hivatal különféle vezetői, illetve a városi cégek vezetői és egyéb tisztviselők is szépen lassan mind lecserélődtek? Utánajártunk az okoknak.

Eredmény: Rávilágítottunk arra, hogy talán a folyamatos személycserék nem véletlenül történnek, és nem is azért, mert a polgármester kitakarította a Borkai-éra embereit, akik közül az egyik legfontosabb, Csörgits Lajos aljegyző még mindig a polgármesternek dolgozik.

Ez a cikk eredetileg a Győr filter nélkül hírlevélben jelent meg.


Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek