Az oroszoknál a Netflixen is kötelező lesz az állami propaganda

Szerző: Aradi Péter
2021.12.29. 16:30

Streamelgetünk, streamelgetünk, aztán a propagandát meg nem nézi senki? Nem úgy van az!

Az oroszoknál a Netflixen is kötelező lesz az állami propaganda

Az orosz állami médiafelügyelet arra kötelezte a Netflixet, hogy 2022 márciusától

az állami tulajdonú Pervij Kanalról, azaz a közszolgálati egyes csatornáról, a szintén állami tulajdonú, de inkább szórakoztató műsorokra koncentráló NTV-ről és az orosz ortodox egyház csatornájáról is kínáljon adásokat.

Ahogy a Moscow Times írja, Oroszország az elmúlt hónapokban szigorította a külföldi internetes óriáscégek vonatkozó szabályokat, a szeptemberi parlamenti választások előtt például arra kötelezte a Google-t és az Apple-t, hogy távolítsanak el minden Alekszej Navalnijhoz köthető tartalmat.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy

büntetőeljárásokkal fenyegették meg a techcégek helyi alkalmazottait.

Mifelénk így megy ez

Nem sokkal korábban az oroszok már tartottak egy kisebb bemutatót kifejezetten a Netflixnek is, hogyan tudják pokollá tenni az életüket.

Az orosz hatóságokhoz ugyanis panasz érkezett, hogy

a szolgáltató rosszul címkézte fel a tartalmait,

és 18 éven aluliaknak is ajánlott valamilyen LMBTQ-val kapcsolatba hozható műsort.

Az egyik netflixes forrás szerint alaposan átnézték a kínálatot, de nem találtak semmit, ami megsértette volna az erre vonatkozó orosz törvényt. A Netflix szóvivője is igyekezett oltani a tüzet, és megerősítette, hogy az értékeléseik pontosak.

A hatóságok némi lebegtetés után végül tisztázták, hogy egyelőre csak a bejelentést vizsgálják, a szolgáltatót nem, ezzel nagyjából el is halt az ügy.

Ha a hatóságok mégis találtak volna valamit a Netflixnél, akkor egymillió rubel, azaz körülbelül 4,5 millió forint pénzbírságot szabhattak volna ki, de ami lényegesebb,

átmenetileg akár 90 napra fel is függeszthették volna a szolgáltatást.

Kis csuklóztatás még elfér

Egy novemberi orosz rendelet szerint a napi 500 ezernél több helyi felhasználót elérő külföldi médiaszolgáltatóknak az év, azaz

2021 végéig helyi képviseletekkel kell rendelkezniük.

Az utasítás nem mástól, mint az Orosz Szövetségi Kommunikációs, Informatikai és Tömegtájékoztatási Felügyeleti Szolgálattól, azaz a Roskomnadzortól érkezett, ami egyébként a választások előtt a navalny.commal együtt még 48 másik honlapot is elérhetetlenné tett.

Ha ennek nem tesznek eleget, akkor be is tilthatják őket. bár eredetileg valamiért nem szerepelt rajta, most a Netflix is felkerült a listára.

Nekik a National Media Groupon keresztül már volt orosz partnerük.

NYITÓKÉP: Pixabay / mohamed_hassan

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek