Meghalt Desmond Tutu

Szerző: Kósa András
2021.12.26. 09:51

A Nobel-békedíjas anglikán egyházi vezető a dél-afrikai apartheid rezsim elleni küzdelem egyik legfontosabb vezetője volt.

Meghalt Desmond Tutu

90 éves korában meghalt Desmond Tutu – közölte a Dél-Afrikai Köztársaság elnöki hivatala. A Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista 1931. október 7-én született és az ország fővárosában, Johannesburgban kezdett tanárként dolgozni.

1957-ben a fajüldözés elleni tiltakozásul otthagyta állását és egyházi pályára lépett. 1961-ben szentelték lelkésszé az anglikán egyházban.

1962-67 között Londonban tanult, miután hazatért, aktív politikai szerepet vállalt az apartheid elleni küzdelemben.

Egyházi vezetőként szabadon utazhatott külföldre és előadásaiban rendre felhívta a figyelmet a többségi lakosság elnyomására. Emiatt 1984-ben Nobel-békdeíjjal tüntették ki. A dél-afrikai demokratizálódási folyamat végül sikeres lett, az apartheid rendszert eltörölték, Desmond Tutu pedig 1995-ben a korábbi jogsértések dokumentálására létrehozott Igazság és Megbékélési Bizottság elnöke lett.

NYITÓKÉP: Desmond Tutu Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek