A leggazdagabb tíz százalék produkálja az üvegházhatású gázok felét

Szerző: Kósa András
2021.12.26. 15:49

Emmanuel Macron kormánya a gázolaj adóját emelte, de a repülésén nem változtatott – progresszív zöld-adózás lehet a megoldás.

A leggazdagabb tíz százalék produkálja az üvegházhatású gázok felét

Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos társadalmi igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet a Guardian legújabb írása.

A szerző, Lucas Chancel szerint jelenleg aligha tarthatóak a Párizsi Klímaegyezményben foglaltak, miszerint a globális átlaghőmérséklet emelkedést két Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodás előtti mértékhez mérve.

A legtöbb ország máig adós a 2015-ben aláírt egyezményben vállaltak betartásával, vannak olyan államok, ahol még nőtt is a károsanyag-gáz kibocsátása.

Magyarország és a többi kelet-európai állam azért van relatíve jó helyzetben ezen a téren, mert a szocialista nagyipar 1990 utáni összeomlása eleve radikális javulást hozott. (Tragikus társadalmi hatásokkal persze – a szerk.)

Lucas Chancel állítása szerint a Föld országainak leggazdagabb tíz százaléka a felelős a legtöbb káros hatású gáz kibocsátáséért, és ezeken az államokon belül is a legtehetősebb tized a legszennyezőbb.

Például az Egyesült Államokban a legalacsonyabb bevétellel bíró háztartások személyenként évente 10 tonna ilyen gáz elfogyasztásáéért felelősek, míg a leggazdagabb deciens esetében ez azt érték 75 tonna. Az arányok hasonlóak a többi fejlett országban is, de a kormányok egyelőre nem hoznak radikális intézkedéseket.

Emmanuel Macron francia elnök például a környezetvédelemre hivatkozva emelte a gázolaj adóját 2018-ban, miközben a kerozinra kirótt adó nem változott. Emiatt indult a – idővel szélsőjobboldali emléket, például antiszemitizmust is magával hozó – „sárga mellényes” tüntetéssorozat.

A szerző ezért egy „környezetszennyezési progresszív adó” bevezetését javasolja

, ahol a többet utazók, több energiát használók fizetnének azért, hogy a klímaegyezmény vállalásait tartani lehessen.

NYITÓKÉP: Instagram/ Marina Lystseva

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek