„Túl bátrak” lettek a svájci farkasok, háborognak a gazdák

Szerző: Kósa András
2021.12.24. 12:49

Van olyan állattartó, akinek rövid idő alatt harmincöt birkáját ölték meg a ragadozók.

„Túl bátrak” lettek a svájci farkasok, háborognak a gazdák

Egyre jobban érzik maguk a farkasok Svájcban és ennek a BBC friss cikke szerint nem mindenki örül. Az alpesi országban a középkor végére teljesen kiirtották az egykor nagyobb számban élt ragadozót, így

amikor harminc éve először sikerült megállapítani, hogy Olaszország felől betelepült és állandó jelleggel letelepedett néhány példány, mindenki örült.

A svájci farkasok száma mára száz fölé nőtt, vannak köztük magányos egyedek, de nyolc falkát is nyilvántartanak már a környezetvédelmi szakemberek. Az állatok pedig nem csak jól érzik magukat és szaporodnak, hanem

egyre bátrabbak is – a svájci állattartók szerint már „túl bátrakká” váltak.

Ez pedig többek között azt is jelenti, hogy nem csak a turistákat engedik egyre közelebb magukhoz, de gyakoribbá váltak a háziállatok elleni támadások Svájcban máig nagy hagyományai vannak a hagyományos legeltető állattartásnak, sok helyen akár télen is kint, karámokban tartják a juhokat.

A BBC szerint nemrég egy állattartó arról számolt be, hogy karámban tartott juhai közül harmincötöt öltek meg a ragadozók. Előfordultak más támadások is. Egy másik tenyésztőt egy alkalommal három farkas kezdett el követni, majd rátámadtak a kutyájára is, de sikerült elriasztani őket.

Tavaly télen bejárták a svájci médiát a felvételek, amikor egy sípálya közvetlen közelében figyelte egy farkas hosszú percekig a síelő gyerekeket.

Heinzenberg településen pedig szintén gyerekek számoltak be arról, hogy amikor iskolába mentek, farkassal találkoztak út közben.

A Svájci Állattenyésztők Uniója szerint a farkasok lassan a megélhetésüket is veszélybe sodorják. A szervezet tavaly népszavazást is kezdeményezett arról, hogy a veszélyesnek minősített állatokat könnyebben kilőhessék, de a többség elutasította ezt.

Ekkor kisebb vita is kirobbant, mivel a farmerek azt kifogásolták, hogy a mára jórészt városban élő szavazók nincsenek is tisztában a problémáikkal. Szigorítás híján pedig egyelőre csak riasztófegyvereket, legfeljebb gumilövedéket használhatnak a farkasokkal szemben. Akik – legalábbis egyelőre – köszönik, jól érzik magukat Svájcban.

NYITÓKÉP: Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek