Nem volt rémhírterjesztés terheléses támadásnak nevezni a kormányzati koronavírus-oldalak bedőlését a rendőrség szerint

Szerző: Renczes Ágoston
2021.12.21. 09:40

Ujhelyi István még májusban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert szerinte az oldalakat nem támadás érte, csupán nem bírták a nagy érdeklődést.

Nem volt rémhírterjesztés terheléses támadásnak nevezni a kormányzati koronavírus-oldalak bedőlését a rendőrség szerint

„A feljelentett cselekmény nem bűncselekmény" – erre való hivatkozással utasította el Ujhelyi Istvánnak, az MSZP európai parlamenti képviselőjének a beadványát BRFK, amelyet Ujhelyi rémhírterjesztés gyanúja miatt tett még tavasszal, derül ki az EP-képviselő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Ujhelyi azért tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, mert

a kormány hat alkalommal is „terheléses támadásra” hivatkozott egy-egy központi weboldal bedőlésekor.

Ezek tipikusan a koronavírussal kapcsolatos kormányzati oldalak voltak, mint a központi oldal, a koronavirus.gov.hu, vagy az oltásregisztrációs oldal, de terheléses támadásra hivatkoztak akkor is, amikor a digitális oktatás központi eleme, a KRÉTA-rendszer mondta fel átmenetileg a szolgálatot. (Ujhelyi ezt nem említi, de az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerének bedőlését szintén a terheléses támadással magyarázta az ellenzék.)

Ujhelyi azt írja, „több szakértő is kijelentette, hogy nem valószínű a terheléses támadás, inkább azzal magyarázható az érintett portálok lefagyása, hogy a kormányzat egyszerűen nem volt kellően felkészülve az érintett emberek hatalmas érdeklődésére”.

Még Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy „semmit sem tart kizártnak” – emlékeztet rá az EP-képviselő.

Ujhelyi úgy gondolja, hogy ha valóban támadás érte a kormányzat járványkezeléssel kapcsolatos informatikai rendszerét, „az nem játék, az súlyos nemzetbiztonsági kérdés”.

„Ha azonban csak saját pancserségüket akarták ezzel a hazugsággal leplezni, az viszont nem maradhat következmény nélkül”

– fogalmaz az EP-képviselő még májusban a feljelentést tételekor.

Ujhelyi tájékoztatása szerint a Legfőbb Ügyészség átpasszolta az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, „sokat azonban nem gondolkodtak az ügyön, mert feljelentésemet június elején hivatalosan is elutasították” – írja a politikus, hozzátéve, hogy „a hatóságokon kívül álló adminisztratív okok miatt” csak nemrég kaptam kézhez az értesítést.

A BRFK azzal indokolta a feljelentés elutasítását, hogy megállapították: a „túlterheléses támadások” kapcsán jelenleg is (mármint júniusban, a feljelentás elutasításakor) nyomozás zajlik a Készenléti Rendőrségen. 

Ugyanakkor a rendőrség szerint „a kormányzati kijelentések nem tartalmaztak valótlan állításokat, továbbá azok nem voltak alkalmasak olyan cselekmény vagy mulasztás előidézésére, amely zavaróan hatott volna a koronavírus elleni védekezés folyamatára”.

Ujhelyi szerint azonban

a BRFK saját magának mond ellent, mert úgy jelentette ki, hogy nem volt valótlan a kormány közlése az ügyben, hogy még zajlott a nyomozás.

Mint az EP-képviselő fogalmaz: „Vagyis a kormányzati kijelentéseket a nyomozás végeredménye még nem igazolta vissza.”

Ujhelyi mindenesetre nagyon várja, hogy lezáruljon a „furcsán régóta tartó” nyomozás, és a rendőrság megnevezze, kik álltak a terheléses támadás mögött.

NYITÓKÉP: Genevive Engel / Európai Parlament

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek