Nem tettünk le arról, hogy Magyarország ingatlanokat vásároljon Szlovákiában – Orbán Viktor az Azonnalinak!

2021.12.21. 13:43

Orbán Viktor szerint a kormány még nem tett le ezen tervéről, sőt, több ingatlant már vásároltak is. A termőföldek kapcsán azt mondta, Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek adott igazat.

Nem tettünk le arról, hogy Magyarország ingatlanokat vásároljon Szlovákiában – Orbán Viktor az Azonnalinak!

Orbán Viktor miniszterelnök december 21-én tartott sajtótájékoztatót az idei utolsó kormányinfón, ahol az Azonnalinak is volt lehetősége kérdést feltenni a kormányközeli sajtókon kívül másnak nemigen nyilatkozó Orbánhoz.

Az Azonnali leginkább arra volt kíváncsi, hogy Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek mivel sikerült meggyőznie a magyar kormányt, hogy a magyar állam ne vásároljon termőföldet Szlovákiában. Pozsonyban ugyanis nagy felháborodást okozott, hogy a magyar kormány egy olyan magántőkealap létrahozására készült, ami a szomszédos országokban vásárolt volna termőföldet, hivatalosan a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének megalapozása céljából.

Orbán válaszában elmondta, hogy a magyar kormány nem tett le ezen tervéről, ingatlanokat vásároljon a határon túlon,

sőt Szlovákiában meg is vásárolt ingatlanokat. Ezeket a konzulátus, az ott élő magyar kisebbségek számára, illetve kulturális intézmények számára szerezték meg.

Orbán szerint a szlovákok „óvatosan”, de egyúttal „erősen” is kifogásolták a termőföldvásárlást. Bár a földvásárlásra szigorú uniós versenyszabályok vonatkoznak, amik miatt Orbán szerint talán nem is tudták volna a szlovákok megakadályozni, hogy Magyarország termőföldet vásároljon Szlovákiában, elfogadta Eduard Hegernek érveit, aki arra kérte Orbánt, „értsem meg, hogy a magyar állam ne vegyen földet Szlovákiában”, mert az politikialag egészen más eset, mintha egy magyar ember vásárolna földet Szlovákiában.

Be kellett látnom, hogy ebben igaza van

– fogalmazott a miniszterelnök.

A Kövér Lászlóról készült felvétellel nincs gond

Az Azonnali azt is megkérdezhette, hogy nem jelent-e súlyos nemzetbiztonsági rést, hogy a parlament házelnökéről, Kövér Lászlóról kikerült egy hangfelvétel, amiben a titkosszolgálati vezetőknek arról beszélt egy 2020-as zárt eseményen, hogy az ellenzék jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot.

Orbán elmondta, amikor kormányzati felelősséget viselő emberek beszélnek, akkor az három státuszban történhet: az első, amikor titkosan beszélünk, és ami ott elhangzik, az minősítést kap. A másik, amikor nem nyilvános rendezvényen beszélnek, de az egyébként nem titkos, illetve amikor nyilvánosan beszélnek.

A kormányfő elmondta, Kövér László beszéde a második esetbe tartozik, és ott „az ember beszél, és ha kiszivárog, kiszivárog – ez történt ebben az esetben” – fogalmazott a kormányfő, majd elmondta, hogy

a probléma a miniszterelnök szerint akkor lett volna, ha egy minősített, titkos rendezvényen elhangzott beszéd szivárgott volna ki

– ebben az esetben jogi következményekkel kellett volna járnia az ügynek. 

Orbán végül magát a beszéd tartalmát, miszerint Magyarország harmadik legfontosabb közjogi méltósága, az Országgyűlés elnöke Magyarországon a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélynek az ellenzéket tekinti, nem kommentálta. 

Orbán Viktor szerint jó, hogy az újságoknak úgy kell perelni a járványügyi adatokért

Utolsó kérdésünk arról szólt, hogy Orbán Viktor mit szól kormányfőként ahhoz, hogy a járvánnyal kapcsolatos közérdekű adatokat sokszor úgy kell kiperelni az újságoknak, politikusoknak és magánembereknek a minisztériumoktól és hatóságoktól, mivel a válaszadásra kapott jogilag szabályozott időig általában csak egy olyan választ kapnak, hogy meghosszabbítják az adatszolgáltatás idejét – egy ilyen levél például kikerült Hadházy Ákoshoz, ahol Müller Cecília, az operatív törzs vezetője írta azt, hogy „egyszerűen miért nem hivatkozunk arra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész”.

A kérdést annak kapcsán tettük fel, hogy a Transparency International Magyarország a nemrégiben perelte ki az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézettől a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák engedélyeztetésének eljárásairól szóló dokumentumok egy részét.

Orbán szerint ez helyes gyakorlat, mivel az illetékeseknek nagyon precízen kell összeállítania az adatokat, ez pedig sok időbe telik, miközben a járányügyi védekezéssel is törődni kell.

Ugyanakkor elmondta, hogy megérti a sajtó türelmetlenségét, viszont szerinte meg kell érteni, hogy az egészségügyi intézményeknek minden erejét a járványkezelésre kell fordítania.

„A kórházaktól azt várom, hogy gyógyítsanak. Ha egy adatot kiadnak, az fejvesztés terhe mellet történik. Adatot csak úgy lehet kiadni, ha ellenőrzött és érvényes. Ezért helyes, hogy a kórházak nem adnak ki adatot, ez nem az ő dolguk"

– kerülte meg a kérdést a kormányfő. Ezután rátérve Nemzeti Népegészségügyi Központra (NKK) azt mondta, az ő feladatuk, hogy ezeket az adatokat kiadják, ugyanakkor Orbán szerint ők sem akarnak hibázni, mivel ha rossz adatot adnak ki, azzal részben félrevezeti a közvéleményt, részben elveszíti az önök bizalmat és részben annak munkahelyi következményei lesznek.

Ezután imét a sajtó türelmét kérte, mondván csak többszörösen ellenőrzött és érvényes adatokat közöl az NKK, aminek az összeállítása időbe telik.

De mi hangzott még el a sajtótájékoztatón? Itt visszaolvashatod!

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek