Bunkert épített a TEK Szijjártó Péter háza közelébe

Szerző: Aradi Péter
2021.12.21. 07:17

Az biztos, hogy a külügyminiszter több veszélyes helyen is járt mostanában, nincs egy hete sem, hogy megfordult például Brüsszelben.

Bunkert épített a TEK Szijjártó Péter háza közelébe

Megfigyelőállomást épített a TEK Szijjártó Péterék Dunakeszin található házának utcájának a végébe.

Azt, hogy a TEK állíthatta fel az állomást, onnan tudjuk, hogy amikor újságírónk a környéket fotózta, a konténerbázisból kijött hozzá egy férfi, aki rögtön megmutatta a jelvényét is, ami természetesen nem más, mint

a Terrorelhárító Központ jelvénye volt.

A környék egyébként csendes, kora délutáni látogatásunkkor szinte teljesen kihalt volt. Szijjártóék dunakeszi házának utcája egyébként is jól be van kamerázva, a házat a kerítések mellett hatalmas fasorok is védik az érdeklődőktől, szóval önmagában semmi nem indokolná a különleges készültséget.

Nem olcsó a védelem

A külügyminiszter egyébként egy kormányhatározat alapján 2018 óta állandó védelmet kap. A TEK 2018-as költségvetési beszámolója szerint a Központ

erre a feladatra 52 főt kapott,

amit a Népszava információi szerint fel is töltöttek. 2018 második félévében a kiadásokra 504 millió forintot kaptak a terrorelhárítók.

A félmilliárd forintból a felszerelésekre 172 millió forint ment el, a személyi költségekre 224 milliót költöttek, a maradékból fizették vélhetően az utazásokkal kapcsolatos egyéb dologi kiadásokat.

A TEK már akkor sem árulta el, mi indokolja, hogy az államfő, a házelnök, a kormányfő, a legfőbb ügyész az alkotmánybíróság és a kúria elnöke mellett a külügyminiszternek is járjon állandó személyi védelem.

Halálos fenyegetések

Idén először Müller Cecília országos tisztifőorvos kapott huszonnégy órás védelmet a Készenléti Rendőrségtől, mint kiderült azért, mert Müller halálos fenyegetést kapott. Az országos tisztifőorvos védelmének a szintje olyan volt, mint Orbán Viktor kormányfőé.

Müllert még januárban fenyegették meg,

az utolsó hírek idén nyáriak vele kapcsolatban. Az addig eltelt négy hónapban a rendőrség még nem találta meg a fenyegetőt, úgyhogy a tisztifőorvos változatlanul állandó őrizet alatt állt. Sőt, azt sem lehetett még tudni, hogy egyáltalán van-e gyanúsítottjuk a nyomozóknak.

„Óriási titokban zajlik a nyomozás több mint negyedéve, de a részletekről egy hang sem szivárog ki” – nyilatkozta a Blikknek egy állítólagos rendőrségi informátoruk.

Büntetőeljárásban érintett

Nem sokkal később, júliusban kiderült, hogy Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterét is fokozottan őrzi a rendőrség. Akkor már hónapok óta rendőrautó parkolt este hét óra tájékától a miniszter budakeszi háza előtt egészen addig, amíg Kásler reggel el nem indult dolgozni. Novemberre aztán

a rendőrautót egy lakóbuszra cserélték,

ahova rendőrök költöztek be.

A Népszava megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt mondta, a „Miniszter úr személyi védelmét a Készenléti Rendőrség saját állományával és saját tulajdonú járművekkel végzi a büntetőeljárással összefüggésben személyi védelemben részesíthető személyekről és a személyi védelem ellátásának szabályairól szóló rendelet alapján. További részletekről a rendőrség nem adhat tájékoztatást”.

A környékbeliek szerint mindennek

az lehet az oka, hogy betörtek a miniszterhez,

és nemcsak értékes vadtrófeákat loptak tőle, hanem olyan értékeket is, „melyek mibenléte nem tartozik a nyilvánosságra”. A helyiek pletykája nem állhat olyan távol a valóságtól, ugyanis a fenti ORFK-tól kapott válasz is nagyjából azt jelenti, hogy Kásler büntetőeljárásban érintett személy.

Az persze, nem derült ki belőle, hogy sértettként a védelmét vagy gyanúsítottként a házi őrizetét rendelték el.

Keressük az érintettet

Mindezek alapján a legvalószínűbb megoldásnak Szijjártó esetében is az tűnik, hogy fenyegetéseket kapott.

Kérdéseinkkel kerestük az ORFK-t, a TEK-et és a Külügyminisztériumot is.

Az ORFK percekkel később válaszolt is. Mint írják, a megkeresésünkkel forduljunk az illetékességgel rendelkező Terrorelhárítási Központ kommunikációs munkatársaihoz.

Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük, és új cikkel jelentkezünk.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek