Egymásra mutogatnak a Fideszben a szétrohadó szombathelyi kastéllyal kapcsolatban

Szerző: Kósa András
2021.12.18. 20:46

2016-ban ígérte meg az akkori fideszes városvezetés, hogy 2018-ra felújítják Szombathely egyik legszebb régi épületét. Máig nem lett belőle semmi.

Egymásra mutogatnak a Fideszben a szétrohadó szombathelyi kastéllyal kapcsolatban

2018 márciusától már felújítva kellene fogadnia a látogatókat a Gothard-kastélynak Szombathelyen – írja társlapunk az Ugytudjuk.hu.

A csütörtöki szombathelyi közgyűlésnek mégis azzal kellett foglalkoznia, hogy az épület sorsáról, egészen pontosan annak a 76 millió forintnak a sorsáról döntsön, amit korábban a kastély állagmegóvására szerettek volna fordítani.

Csakhogy kiderült, hogy ennyi pénz nem elég a tető és az ahhoz kapcsolódó épületrészek helyrehozatalára,

legalább 55 és fél millió forint kell még hozzá pluszba, annyi pedig nincs a város kasszájában.

A képviselők arra az elhatározásra jutottak, hogy az építészek bevonásával új tervet készítenek és megnézik, hogy mire elég a pénz, majd ehhez szabják a munkákat. Az épület előtt 2016-ban fotózkodott Illés Károly (Fidesz-KDNP) akkori alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) akkori tanácsnok.

Azt jelentették be, hogy 2 milliárd forint érkezik az épület felújítására és 2018-ban el is készül a munka.

Illés Károlyt a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón azt mondta az Ugytudjuk.hu munkatársának, hogy

„2016-ban arról volt szó, hogy az ELTÉ-vel közösen találunk új funkciót a kastélynak, vagyis egy csillagvizsgáló és más fizikai bemutatók is helyet kapnak. Akkor ezt a projektet Koczka Tibor (akkori fideszes alpolgármester, ma már a Pro Savaria egyesület tagjaként képviselő) mint a kultúráért felelős alpolgármester kapta meg. A koncepciós terveket ő készítette el, majd aztán kiderült, hogy 2 milliárd forint nem elég azoknak a terveknek a megvalósítására. A kormány további támogatást ne adott, túlgondolt volt az a terv, amit meg akart valósítani akkori alpolgármester társam”.

A politikus szerint nem volt módja arra, hogy a terveket a beígért pénzhez szabják, mivel Koczka Tibor ragaszkodott az elképzeléseihez. Koczka Tibor viszont azt mondta, hogy ő a sport, kultúra, szociális ügyekért felelős alpolgármester volt, így nem tehet a késésről.

„Nem én intéztem a beruházásokat, mivel azok Illés Károlyhoz tartoztak. Ha nem ő volt érte a felelős, akkor miért ő tartott sajtótájékoztatót 2016 nyarán a kastély előtt?” – mondta.

A korábbi alpolgármester szerint a kastéllyal kapcsolatban neki annyi dolga volt akkor, hogy az ott lakó 11 családot elhelyezze, ez meg is történt.

„2016 decemberére minden család elköltözött és jobb körülmények között kaptak lakhatást, mint amilyen a kastélyban volt. Ezt követően egy évig semmi sem történt, majd mint a körzet képviselője vettem fel a fonalat. Azt én szorgalmaztam, hogy legyen belőle valami, ezért is jött meg - a Modern Városok Programban Szombathelyre egyedül - 95 millió forint az előkészítésre. Illés Károly a többi Modern Városok projekthez mennyi előleget szerzett? Nulla forintot! A 2018 decemberi közgyűlés szembesült azzal, hogy kell még egymilliárd forint a megvalósításhoz. A közgyűlés megszavazta. 2019 júniusában a Miniszterelnökségen jártam, hogy egyengessem a kastély sorsát. Hogy utána mi történt az már nem az én asztalom”

– mondta Koczka Tibor, utalva ezzel a 2019 októberi önkormányzati választásra, ahol a szavazók az Éljen Szombathely!-nek adtak bizalmat és leváltották a Fidesz-KDNP-t.

NYITÓKÉP: Ugytudjuk.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek