Konzervatív fordulat: Friedrich Merz lett a CDU új elnöke!

Szerző: Kósa András
2021.12.17. 16:08

Már a választás első fordulójában meggyőző többséggel nyert a legkonzervatívabbnak mondott jelölt.

Konzervatív fordulat: Friedrich Merz lett a CDU új elnöke!

A német kereszténydemokrata párt, a CDU sajtóközleménye szerint Friedrich Merz-et választották a CDU új elnökének a párt tagjai. Mint megírtuk, az őszi választáson történelme leggyengébb eredményét produkáló párt tisztújításán ezúttal nem csak a tisztújításra delegáltak, hanem minden párttag szavazhatott.

A most közölt eredmény szerint Merz a szavazatok 62 százalékát szerezte meg 66 százalékos részvétel mellett, így nagy meglepetésre második fordulót sem kell tartani.

A második helyre Norbert Röttgen került, ő a szavazatok 25,8 százalékát kapta meg, míg Helge Braun 12,1 százalékos eredménnyel zárt az utolsó, harmadik helyen.

A közvélemény-kutatások előzetesen 48 százalékot jósoltak Merznek, vagyis az eredmény jóval magabiztosabb a vártnál, ugyanakkor nagyon sok volt az, aki vagy nem akarta vagy nem tudta megmondani, hogy kire fog majd szavazni.

A pártelnöki tisztújításon hárman szálltak versenybe, Merzen kívül még a korábbi környezetvédelmi miniszter, a centristának tartott Norbert Röttgen, illetve Angela Merkel korábbi kabinetfőnöke, Helge Braun.

Merz elnöksége és különösen a szavazatok nagy száma egyértelműen azt jelzi, hogy a CDU tagjainak nagy része jelentős elfordulást vár az Angela Merkel nevével fémjelzett centrista, a baloldal és a zöldek felé nyitott ideológiától

és egyértelműen konzervatív fordulatot szeretne a CDU-ban.

Merz hivatalosan majd január 22-én veheti fel a pozícióját, amikor a 21-22-én tartott tisztújító kongresszuson a párttagok döntésének megfelelően a delegáltak is megválasztják őt elnöknek.

Merz még 2006-ban került ki a politikából, miután a 16 év után idén távozó Angela Merkel kitúrta a pártból. Miután Merkel 2018-ban bejelentette, hogy lemond pártelnöki posztjáról és a következő választások után visszavonul a politikából, Merz többször is megpróbált visszatérni a CDU vezetőségébe, azonban mind 2018-ban, mind 2021 januárjában alulmaradt az elnöki pozícióért folytatott versenyben.

NYITÓKÉP: Friedrich Merz Münsterben 2020 szeptemberében / CDU Münster, FB

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek