Kispapashaming Fidesz-módra

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.12.17. 12:59

Rákay Philip ismét bebizonyította, hogy a Fidesz elavult genderfelfogása akadályozza a demográfiai célok elérését.

Olyat is ritkán látunk, hogy az eléggé cringe fideszes influenszerhálózat egyik főszentje, Rákay Philip olyat csinál, ami miatt aztán saját maga telefonál be Bolgár György műsorába (!) magyarázkodni.

Persze mindezt azután, hogy törölte is a posztját, amelyben egyébként – ha valaki lemaradt volna – azt írta Fekete-Győr András volt Momentum-elnök kisbabahordozós képe fölé, hogy „Szép új világ”, mindezt egy sírva röhögős emotikonnal kiegészítve.

Magyarázhatja ezt persze akármeddig Rákay kormányzati influenszer úr, a poszt maga kifejezetten egyértelmű, és meg is kapta a magáét még a saját kommentelőitől is: arra utal, hogy a kisbabákat hordozzák csak a fehérnépek, hiszen a konyhai feladatok mellett leginkább ez a dolguk, felnevelni a magyar gyermekek új nemzedékeit. A férfiak pedig mindeközben pálinkát isznak a kocsmában.

Nyilván le lehetne vezetni mindezt csupán Rákay saját taplóságából, vagy általában véve a fideszes influenszerhálózat agyzsibbasztó trollságából, de a helyzet ennél sokkal mélyebb, és nem is először foglalkozom vele az Azonnalin. A lényeg röviden, hogy miközben

a Fidesz egyik deklarált célja, fő ügye a negatív demográfiai trendek megfordítása, de mindehhez olyan, kifejezetten avítt genderfelfogás társul, ami mellett egyszerűen elment a világ.

A Fidesz-kormányok egyik megoldási terve az volt, hogy a gyereket vállalókhoz mindenféle pénzügyi ösztönzőket hajigálnak, mint a babaváró hitel, az adókedvezmény és a CSOK. Ezek szerintem alapjában véve jó intézkedések lehetnének, de mindig oda kell tenni mellé, hogy önmagában azért leginkább azokat szólítják meg, akik akartak gyereket.

A probléma pedig ott van, hogy sokan manapság már nem akarnak gyereket.

Ennek okaként persze körbe lehet hordozni véres kardként a feminizmust, a „genderideológiát” meg a híres LMBTQ-lobbit, és elmondhatja félévente Kövér László a bajusza alól, hogy szerinte pontosan hol lenne a helye a magyar asszonyoknak, és hány unokát kell áldott méhükből a világra hozniuk, de ez semmit sem változtat a helyzeten.

A világ rég elment amellett a helyzet mellett, hogy a férfi megkeresi a betevőt egymaga, az asszony pedig otthon főz, mos és neveli a csemetéket.

Ebben a világban a nők továbbtanulnak, karrierjük lesz, később házasodnak, nem feltétlenül az a fő céljük az életükben, hogy gyerekük legyen. Ezt szerintem úgy lehet kompenzálni, ha elengedjük a „férfiassághoz” még mindig görcsösen ragasztott elvárásokat, és kimondjuk, hogy ebben a világban, ahol a nő is kenyérkereső, és neki is van karrierje, ott a férfinak is ki kell vennie a részét a házimunkákból, illetve – és ez a fontos – aktív szerepet kell vállalnia a gyereknevelésben.

Ez az a pont, ahol a Fidesz demográfiai hadjárata rendre megbicsaklik: egy olyan világba vágynak vissza még mindig, amely sosem fog visszajönni, vagy ha igen, akkor ahhoz A szolgálólány meséje-jellegű diktatúrát kell bevezetni.

Ehelyett azt kéne megtalálni, hogy a pénzügyi ösztönzők mellett mivel lehet megoldani azt a kérdést, hogy manapság már hála istennek nem lehet egy az egyben rátolni a gyerekvállalást annak minden nyűgjével – és örömével! – a nőkre; a férfiaknak nagyobb szerepet kell vállalniuk ebben, és a gyerekvállalásnak közös vállalásnak kell lennie. 

Be lehetne vezetni például a hanyatló észak mintájára a jelentősen kibővített apasági szabadságot, meg a hasonló férfiatlan dolgokat.

Az ilyesmit jó eséllyel az egyetemek genderrel foglalkozó tanszékein kutatnák okos emberek, meg tanulnák az érkező generációk – már persze, ha az ilyesmit nem törölte volna el a Fidesz, amivel szerintem saját magát is jól kigáncsolta hosszú távon, ha tényleg komolyan gondolják, hogy a negatív demográfiai trendeket meg akarják fordítani, vagy legalább stabilizálni akarják.

Mindenesetre jó egészséget kívánok Fekete-Győr Andrásnak és családjának, én is hordoztam a gyerekeimet, nagyon jó dolog. Rákay Philipnek pedig közel sem elég büntetés, hogy Bolgár György rádióműsorában magyarázkodhatott a hülyesége miatt, bár kezdetnek nem rossz.

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek