Egy budai luxusétteremben tárgyalt Orbán Macronnal és a V4-es kormányfőkkel

Szerző: Kósa András
2021.12.15. 13:19

A Karmelita kolostort elvileg azért is építették át, hogy népes és különleges védelmet igénylő külföldi delegációkat is vendégül tudjon látni a miniszterelnök, Macronék mégsem ide mentek.

Egy budai luxusétteremben tárgyalt Orbán Macronnal és a V4-es kormányfőkkel

Emmanuel Macron francia elnök és a V4-ek kormányfői a Felix Kitchen nevű budai luxusétterem VIP-termében tárgyaltak egymás között másfél órán keresztül hétfőn – értesült több egymástól független forrásból az Azonnali.

Az angolul zajló megbeszélésen tolmácsok sem vettek részt.

A munkaebédként szereplő programpontra már délután került sor, Macron, Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel–, Eduard Heger szlovák– és Andrej Babiš leköszönt cseh kormányfő mintegy másfél órára vonult el a hely emeleti VIP termébe, míg a delegációk a földszinten ebédeltek.

Bár logikus, hogy egy ilyen diplomáciai esemény után a résztvevők nem a környékbeli kifőzdében ebédel, azért érdemes ránézni a menüre, ha tudni akarjuk, milyen ellátást kap Franciaország elnöke, ha elugrik Magyarországra: az oliva válogatás például 2990 forintba kerül, a kaviárok 9900 forintnál kezdődnek (és 59 990 forintnál végződnek). A legolcsóbb főétel a kukoricával táplált grillezett csirke melle, ez 3690 forint, de például egy érlelt rib eye steak 17 990 forint.

Azt valószínűsíthetjük, hogy a résztvevők nem italoztak ilyen korán, úgyhogy az itallapról az ásványvizet emelnénk ki: Evian, Perrier és Voss is van a kínálatban, előbbi kettőből 1290 forint 3,3 deci, utóbbiból a 3,75-ös 2190 forint.

Ha emellé azért egy-egy pohár bort mégis megkívántak volna ebéd közben a politikusok, akkor a legolcsóbb tétel a Tihany kékfrankos rozé, amiből egy pohár, azaz 125 ml 1 890 forintba kerül, míg a legdrágább a Casanova di Neri vörösbora, amiért poharanként 3 990 forintot kell fizetni.

A Felix étterem neve egyébként nem véletlenül csenghet ismerősen sokak számára, ugyanis

ez az a hely, ahol 2020 tavaszán a szigorú kijárási korlátozások idején egy 10-15 fős társaság ebédelhetett.

A 444 cikke szerint az ebéden részt vehetett Gulyás Gergely kancelláraminiszter, illetve az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós és stratégiai igazgatója, Kovács István is. A lap lencsevégre is kapta az étteremből távozókat, ugyanakkor Gulyás Gergely szerint csak elvitelre kért ételt, és azt várta.

Védett nők és férfiak

De visszatérve a Macron-V4-találkozóra: Azt már az utat beharangozó cikkünkben megírtuk, hogy a diplomáciai esemény legfontosabb része az lesz, amikor a vezetők minden problémás ügyet megbeszélhetnek egymás között.

Azt tudni lehet, hogy lengyel részről például arra kérték Macront: vesse be befolyását, hogy az EU a lehető legkeményebben lépjen fel a belarusz-lengyel határon kialakult menekültválság megoldására, illetve az Ukrajnát ért orosz fenyegetéssel szemben.

Francia részről minden bizonnyal szóba hozták a Magyarországot ért jogállami kritikákat és az LMBTQ-törvényt,

ami miatt az éppen elnökválasztási kampányát is folytató Macront időnként belpolitikai bírálatok érik, amiért nem lép fel elég határozottan Orbán Viktorral szemben.

Magyar részről pedig nyilván szintén ez lehetett a fő téma, illetve az, hogy Macron is támogasson egy szigorúbb uniós menekültpolitikát. Téma tehát akadt bőven, és

nem is a zártkörű megbeszélés ténye az érdekes, hanem az, hogy erre egy külső helyszínen került sor.

Emmanuel Macron a világ legveszélyeztetettebb vezető politikusai közé tartozik (a mindenkori amerikai– és orosz elnökkel, az izraeli– és a brit miniszterelnökkel vagy a német kancellárral együtt), így a biztonságára különösen ügyelnek külföldi látogatásai alkalmával. Nem is volt jellemző, hogy Orbán Viktor stáb az ilyen találkozókat kiszervezi egy külső helyszínre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi budapesti látogatásaikor például a Parlamentben, illetve a Karmelita kolostorban került sor munkaebédre.

Benjamin Netanyahu 2017-es vizitjén ugyan a Várkert bazárban zajlott a vendéglátás, de ekkor még nem volt kész a Karmelita kolostor átépítése.

Részben a diplomáciai találkozók miatt épült a Karmelita

Hogy ennek ellenére miért a Felixben tartották a munkavacsorát, annak fényében meglepő, hogy a Magyar Nemzet korábban azt írta, csak Orbán Viktor hivatalának kialakítása 3,9 milliárd forintba került. Az új miniszterelnöki létesítményt 2019 januárjában adták át, az Origo az átadást többek között ezekel a szavakkal méltatta:

„az új kormányzati épületek lehetőséget adnak majd arra is, hogy a kormányfő nagyszámú delegációnak is tudjon fogadást adni, valamint az egykori Karmelita kolostor belső részén nagyszabású vacsorát is lehet majd adni a neves külföldi látogatóknak”

– fogalmaznak a cikkben, majd kiemelik, „az egész kormányzati épületrendszer egy zárt biztonsági rendszert alkot, így ezen a téren is megfelel a 21. századi NATO követelményeknek”.

Az átépítés során ráadásul tényleg semmit nem bíztak a véletlenre: mint korábban megtudtuk, az Orbán Viktor dolgozószobájába került XIX. századi földgömb-másolat miatt az ajtót is ki kellett bontani, mert a becses tárgy másképp nem fért volna be.

Ennek fényében nem érthető, miért kellett a delegációkat külső helyszínre vinni, aminek biztosítása nyilván nehezebb – és ezáltal drágább is – volt.

Egy forrásunk szerint egyébként hétfőn ki sem nyitott az étterem, amit „valósággal megszállták a TEK-esek”, vagyis a Terrorelhárítási Központ emberei.

A Felixnek egyébként az előtörténete is érdekes: a 24.hu írta meg korábban, hogy „2016-ban a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) 10,5 millió eurót, azaz több mint 3 milliárd forintot fizetett az Ybl Vízház épületéért, ismertebb nevén a Várkert Kaszinóért, amely az alapítvány ingatlanfejlesztő cége, a Vízház Zrt. tulajdonába került”.

Ezután mintegy egymilliárd forintból – közbeszerzés nélkül – felújíttatták, és az első hírek még arról szóltak, hogy

„kulturális és családi programok” helyszíne lesz az épület, majd valahogy helyette mégis luxusétterem nyílt benne.

A 24.hu szerint ezt követően nem sokkal Pintér Mátéé, a jegybankelnök Matolcsy György fiának barátjáé lett az étterem. A kihelyezett csúcstalálkozó ügyében kerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, ha válaszol, közölni fogjuk.

NYITÓKÉP: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Benkő Vivien

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek