Az orosz állam szerint az EU belügyekbe szól bele, amikor Putyin magánhadseregét bünteti

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.15. 10:10

A várható kicsavart reakció érkezett a Wagnerrel szembeni szankciókra: az orosz külügy szerint afrikai és közel-keleti belpolitikát támad az Unió.

Az orosz állam szerint az EU belügyekbe szól bele, amikor Putyin magánhadseregét bünteti

Ahogy az sejthető volt, Ororszország nem hagyta szó nélkül, hogy az EU Külügyek Tanácsa szokatlan módon nem Oroszországgal, hanem a Vlagyimir Putyin állandóan letagadott magánhadseregének is mondható Wagner nevű egységgel szemben döntöttek szankciókról. (A tulajdonképpen az orosz elnök piszkos munkáját elvégző csoportról ide kattinva olvashatsz egy hosszú és izgalmas cikket). Több Wagnerhez kötődő személyt is kitiltottak az Unióból, befagyasztották az EU-n belül tartott vagyonát, az Unión belül működő cégeknek pedig megtiltották bármiféle üzleti kapcsolat fenntartását velük.

Az orosz álláspont tulajdonképpen a szokásos: mint közölték, a Wagner körüli szankciók a nyugati hisztéria részei, a döntés pedig aláássa az afrikai és közel-keleti országok függetlenségét.

„A hisztéria mindenekelőtt azt mutatja, egyes európai államokat zavarja Afrika és a Közel-Kelet, amik függetlenségét és szuverenitását kénytelenek voltak korábban elismerni” 

– áll a Külügyminiszérium közleményében.

Bár a Wagner első ránézésre tulajdonképpen minden esetben orosz érdekeknek megfelelően jár el, a minisztérium újra elismételte, hogy a magáncékg nem áll kapcsolatban a Kremllel, a független országoknak pedig joguk van együttműködni hasonló cégekkel, ezzel a lépéssel tehát az Unió megkérdőjelezi másik ENSZ-tagállamok jogát a saját belpolitikája alakítására.

A Moscow Times szerint Moszkva továbbá válaszlépéseket is kilátásba helyezett, bár ezeket egyelőre nem részletezte.

A Wagner körüli balhék egyértelműen visszavezethetők az épp újra forrósodó ukrán-orosz konfliktusra: a Nyugat több formában is figyelmeztette már Oroszországot, hogy összehangolt válaszreakciót fognak adni arra, ha újra megtámadják Ukrajnát. Közben az orosz-ukrán határon rég látott katonai készültség van.

KIEMELT KÉP: Az orosz külügy épülete (Frank Baulo / Wikimedia Commons)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek