Hatósági beavatkozás kellett a győri távfűtés biztosításához

2021.12.14. 20:15

A korábbi gázkereskedő a magas energiaárak miatt bedobta a törölközőt.

Hatósági beavatkozás kellett a győri távfűtés biztosításához

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a GYŐR-SZOL Zrt. által ellátott felhasználók távhőszolgáltatásának biztosítása érdekében a győri távhőszolgáltató számára lehetővé tette, hogy 2021. december 21. 6:00 óráig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) ilyen esetekre elkülönített biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit – idézte az Ugytudjuk.hu a hivatal közleményét.

Még december 11-i cikkükben írták meg, hogy nyáron kötött szerződést a Győr-Szol egy gázkereskedővel, a Global NRG Zrt-vel, de az elmúlt időszakban elszabadultak az árak az energiapiacon.

A gázkereskedő ezért egyeztetést kezdeményezett a Győr-Szollal, hogy az áremelkedésre megfelelő megoldást találjanak.

Példátlan módon azt kezdeményezték, hogy a lejárt gázszolgáltatási időszakra visszamenőlegesen is fizessen a Győr-Szol kompenzációt,

a mostani időszakra pedig csak a szerződésben vállalt mennyiség 100 százalékáig szeretné a megállapodott árakon fizetni, a többletet viszont már – eltérve az élő szerződéstől – napi piaci áron biztosítaná – írták meg.

Cikkükből az is kiderül: Győr be fogja őket ezért perelni – mondta Dézsi Csaba András polgármester. A győri távhőszolgáltató szerződött földgázkereskedője 2021. december 14-én 6:00 órától mondta fel a földgázkereskedelmi szerződést.

A MEKH a távhőszolgáltatásról szóló törvény rendelkezései alapján hivatalból indított eljárás keretében határozatot hozott a földgázforrás nélkül maradó győri távhőszolgáltató ideiglenes ellátásáról. A rendelkezésre álló hét nap alatt a győri távhőszolgáltatónak új földgázkereskedelmi szerzősét kell kötnie. Az átmeneti időben a távhőtermelő a jogszabályban meghatározott szabályozott díjat köteles fizetni a stratégiai készletből felhasznált földgázért – áll a határozatban.

NYITÓKÉP: Audetat / Wikimedia Commons

Papp László Tamás / ugytudjuk.hu
Papp László Tamás / ugytudjuk.hu Az ugytudjuk.hu újságírója.

A cikket az ugytudjuk.hu szállította.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek