Épp annak a lépcsőháznak szavazott meg felújítási pénzt a terézvárosi MSZP-s, ahol a feleségének van lakása

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.15. 07:08

Bálint György ráadásul elfelejtette megemlíteni az erről szóló szavazásnál, hogy személyes érintettsége van.

Épp annak a lépcsőháznak szavazott meg felújítási pénzt a terézvárosi MSZP-s, ahol a feleségének van lakása

Pénzben nem a történelem legnagyobb mutyizása, de azért mégis sokat elmond a magyar állapotokról, ami Terézvárosban történt: a 2019 óta az ellenzéki összefogás irányítása alatt álló kerületben meghatároztak egy közösségi fejlesztési keretet.

A keret elsőre csupa kedvesség: az önkormányzati képviselők fejenként évi ötmillió forint elköltését javasolhatják egy nekik valamiért kedves célra.

Ez az esetek nagyrészében olyan apróságokat jelent, mint virágosítás, fesztiválok támogatása, vagy idén például „támogatás a Golgota Keresztény Gyülekezet számára a mobil kávézó társadalmi vállalkozás elindításához”, illetve vannak képviselők, akik társasházak felújítására adják. Ez utóbbi már kicsit szavazatvásárlás-szagú, de végül is a társasházak felújítása is lehet fontos cél.

Ezen is simán túllépett viszont a kerület két képviselője: ahogy az a Momentum nyilvánosan elérhető előterjesztéséből kiderül, november 25-én a DK-s Kecskés Balázs frakcióvezető javaslatára arról határozott a testület, hogy 2,5 millió forint támogatásban részesíti a Teréz körút 33. szám alatti társasházat.

Ez tehát az egyénileg felajánlható közösségi fejlesztési keretének a fele, viszont az előterjesztés szerint a megszavazáskor valaki elfelejtette jelezni, hogy személyes érintettsége van ezen a lakcímen: ez volt MSZP-s Bálint György, aki elfelejtette mondani, hogy véletlenül épp a felesége és a lánya nevén van egy lakás itt, ahogy ez a nyilvánosan lekérhető adatokból is kiderül.

Több forrásunk is az állítja,  Bálint korábban a lépcsőház lakógyűlésén is „beígérte” a felújításra szánt pénzt, amit hoz az önkormányzattól.

A helyzet lehetne akár véletlen is még annak ellenére is, hogy Terézvárosban egyáltalán nincs rossz viszonyban egymással az MSZP és a DK. Kecskés Balázs az Azonnalinak azt állította, ő nem tudott róla, milyen érintettsége van Bálint Györgynek.

„Engem a társasház közös képviselője keresett meg azzal, hogy Bálint György ajánlotta ezt a lehetőséget. Azt nem tudtam, hogy ismerős a házban, de hát ő szinte minden házban ismerős”

– mondta Kecskés, hozzátéve, hogy azt sem tartja kizártnak, hogy kollégája azért nem jelezte érintettségét ebben az ügyben, mert csomagban szavazták meg.

Azt hozzátette a képviselő, hogy ő nem hatóság, tehát nem illetékes annak eldöntésében, hogy tényleg szükség volt-e a terézvárosi lépcsőházban a felújításra, de valóban rossz állapotban volt, viszont egyetért abban, hogy ezt újra kell szavazni.

„Sok terézvárosi képviselő lakik Terézvárosban, azért kizárni egy társasházat ebből, mert ott lakik egy képviselő, az nem járja, mert az egész közösséget büntetnénk” 

– mondta, kiemelve, hogy ő azt nem érti, hogyha ezt valaki tudta, akkor miért nem jelezte korábban.

Az Azonnalinak megerősítette a kerület polgármestere, a momentumos Soproni Tamás is, hogy egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy megérdemli ezt a pénzt a lépcsőház.

„Volt már olyan, hogy egy képviselő jelezte, hogy az érintett ingatlanban lakik albérletben, ilyenkor ő nem szavazott” 

– mondta a politikus.

Nem ez az első ügye Bálintnak

Talán a csekély összegnek, talán valami másnak köszönhető, hogy bár Soproni némi körültekintést kért számon, nem ment neki nagyon a vele egy ideje már nyíltan belső háborút folytató Bálint Györgynek: a polgármester már márciusban lemondásra szólította fel Bálintot egy olyan ügy miatt, amiből végül per is lett.

Ennek december elejére lett eredménye: akkor a polgármester arról adott hírt, a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében kimondta, hogy az Andrássy úti ingatlanpanamákban jogerősen elítélt MSZP-elnök, Hatvani Csaba és Bálint György fedezetelvonó szerződést kötöttek. A győzelem részeként az önkormányzat 14 millió forinthoz jutott hozzá, ami az eredeti felállás szerint az MSZP-s képviselőhöz vándorolt volna.

A polgármester és képviselője közti rossz viszony odáig fajult, hogy a terézvárosi MSZP a Fidesszel együtt nem szavazta meg a kerület költségvetését,

ami végül a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselőinek szavazataival ment át.

Kérdéseinkkel megkerestük magát Bálint Györgyöt is, aki kedd esti válaszában hangsúlyozta, válaszát csak teljes terjedelmében jelentethetjük meg:

minden jel szerint ő úgy látja, Soproni miatt történt az egész.

„Soproni Tamás az önkormányzati választások óta próbálja fúrni az ellenzéki összefogást Terézvárosban, eddig az MSZP tagjait támadta, most úgy tűnik a DK-s képviselők is sorra kerültek, ezzel szemben komoly szövetséget sikerült kiépítenie a helyi Fidesszel, és ezt nem tartjuk követendő példának.

Tartalmilag láthatóan egy politikai támadásról van szó, hiszen 11 szavazattal fogadták el a határozatcsomagot – azaz egyszerre több társasház támogatásáról döntöttünk – miközben az elfogadásához 8 is elegendő lett volna. Így nincs jelentősége annak hogy megszavaztam-e. Már csak azért sem, mert maga az újraszavazásról szóló előterjesztés is azt rögzíti, hogy nem kíván az előterjesztés korábbi döntésén változtatni semmit.

Sajnos az ülés vezetője hibázott hogy nem határozati javaslatonként tette fel szavazásra, így sajnos figyelmetlen voltam én is, és nem vettem észre, hogy melyik házról szavazunk.

Technikailag egyszerre volt feltéve szavazásra az összes kérdés, hangsúlyozandó, hogy egy csomagról szavaztunk, nem külön-külön az előterjesztésekről. Szerencsére ez egy technikai hiba, nem befolyásolja a társasház támogatását.
Természetesen jeleztem polgármester úrnak, hogy legközelebb figyelmesebb legyen az ülés vezetése során" – zárja levelét az MSZP-s képviselő.

KIEMELT KÉP: Bálint György / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek