Macront és Orbánt is óvják majd a médiától Budapesten

Szerző: Kósa András
2021.12.13. 14:10

A már megszokottnak tekinthető forgatókönyv szerint a magyar média maximum két kérdést tehet majd fel az Emmanuel Macron látogatását követő hétfő esti sajtótájékoztatón – tudta meg az Azonnali. A francia elnök útját egyébként Párizsban kezdték el előkészíteni magyar részről, nagy meglepetés nem várható.

Macront és Orbánt is óvják majd a médiától Budapesten

A migrációval és a lengyel-belarusz határon kialakult helyzettel kapcsolatban tehet elsősorban gesztust a V4-tagállamoknak Budapesten Emmanuel Macron,

amiért cserébe az EU meghatározó politikusának kijáró fogadtatásban részesül majd a francia elnök, ami számára jelenthet jó pontokat odahaza a saját elnökválasztási kampányban, és persze egy picit odaszúrhat Washingtonnak is – egy az út előkészítésében résztvevő diplomata beszélt erről többek között az Azonnalinak.

Mint megtudtuk, a délután kezdődő, vélhetően kora estébe hajló tárgyalások témáját a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó határozza meg.

Macron és a V4-es kormányfők (Orbán Viktor mint vendéglátó és a V4-ek soros elnöke, Mateusz Morawiecki lengyel-, Eduard Heger szlovák– és a frissen beiktatott Petr Fiala cseh miniszterelnök) az energiaárakról, a migrációról, a lengyel-belarusz határon kialakult menekültválságról, Ukrajnáról, a koronavírus járványhoz kapcsolódó utazási intézkedések lehetséges összehangolásáról és a februárban sorra kerülő EU-Afrikai Unió csúcstalálkozóról beszélnek majd.

A megbeszéléseknek ugyanakkor, mint megtudtuk, lesz egy szigorúan tíz szemközti része is – hogy itt mi hangzik el, azt természetesen csak maguk a résztvevők tudják majd pontosan.

Az azonban biztos, hogy Macron nem azért jön, hogy bárkire is ráborítsa az asztalt

– így az is csalatkozni fog (péládul az ellenzék részéről), aki például előzetesen azt várja, hogy a magyar és a lengyel kormányt érő jogállami bírálatokat erőteljesebben felveti majd partnereinek a francia elnök.

Macron ezekkel kapcsolatban azt nyilatkozta előzetesen, hogy „még ha komoly nézeteltéréseik is vannak” a jogállamisággal kapcsolatban, Orbán Viktort olyan partnernek tekinti, akivel együtt kell működnie a közös uniós ügyekben.

Mint megtudtuk, magyar részről már több mint egy hete megkezdődött a találkozó konkrét témáinak előkészítése és az esetleges vitapontok feltérképezése Párizsban.

Úgy tudjuk, kölcsönös egyetértés van abban, hogy lehetőleg kerüljék a felek a konfliktusos témákat, ennek részeként többek között a Magyarországon már megszokott, de uniós országokban mégis példátlan módon a magyar kormánykritikus médiának aligha lesz lehetősége kérdést intéznie Macronhoz és a többi résztvevőhöz a hétfő esti sajtótájékoztatón.

Az idő rövidségére hivatkozva ugyanis összesen négy kérdést lehet majd az előzetes egyeztetések alapján feltenni: kettőt magyar, kettőt külföldi újságíró kérdezhet majd. 

Ez magyar részről hagyományosan a köztévét és valamelyik kormányközeli lapot szokta jelenteni. Információink szerint elsősorban a magyar szervezők kérése volt ez, de francia részről is belementek ebbe a feltételbe.

Kelet mellett Afrika lehet a téma

Macron ugyanakkor megígérheti lengyel partnerének, hogy az EU-csúcson határozott fellépést sürgessen a belarusz határon kialakult helyzet megoldásában és Ukrajnával kapcsolatban is. Orbán Viktornak pedig azt, hogy a migrációs kibocsátó- és tranzitországokra koncentráló közös uniós menekültpolitikát sürgessen majd. Ez ráadásul Franciaország érdeke is.

Cserébe a V4-ek nyugodtan állhatnak majd a francia álláspont mellé az EU-Afrikai Unió-csúcson, hiszen saját geopolitikai érdekeik nincsenek a térségben.

A magyar sajtóban megjelentek olyan interpretációk is a francia elnök látogatásával kapcsolatban, hogy

Macron szeretné kihasználni, hogy amíg az új német kormány egyelőre keresi a helyét az európai politikában, addig a francia elnök átvenné uniós szinten Angela Merkel helyét mint az EU meghatározó vezetője,

és ehhez keres támogatást a V4-tagállamok vezetői között. Ez annyiban a helyzet túlértelmezése lehet, hogy a realitásokkal, a német gazdasági fölénnyel a berlini kormányváltás ellenére is mindenki tisztában van, természetesen Macron és a vendéglátói is.

Emiatt ebben az ügyben legfeljebb szimbolikus gesztusokra lehet számítani, mint ahogy információink szerint nem kerül szóba az sem, hogy valamelyik tagállam esetleg fegyvert vásároljon Franciaországtól. A térségben egyébként Horvátország az egyetlen, amelyik jelentősebb francia fegyverüzletben érdekelt: Macron és a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković 12 Rafale vadászgép megvásárlásáról egyezett meg még november végén.

Egy német forrásunk egyébként szintén elég egyértelművé tette, hogy a német kormányváltás ellenére

„Németország elhanyagolhatatlan partnere lesz a jövőben is Franciaországnak, minden az EU jövőjét illető kérdésben”,

vagyis Párizs egymaga aligha vihetne át bármit Berlin akarata nélkül egy uniós csúcson. Persze erre szándék sincsen, ez kiderült Olaf Scholz német kancellár első külföldi útja során is, amelyik a két ország diplomáciai hagyományai szerint Párizsba vezetett.

Macron látogatásában az sem szokatlan, hogy az elnök magyar ellenzéki vezetőkkel is találkozik. A HVG.hu információi szerint Dobrev Klárával, Donáth Annával, Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel is leül beszélgetni a francia elnök, de ez a diplomáciában szintén bevett dolog egy külföldi látogatás alkalmával.

NYITÓKÉP: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadja Emmanuel Macron francia elnököt. FOTÓ: Botár Gergely / MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek