A britek egységeket küldenek a lengyel-belarusz határra

Szerző: Aradi Péter
2021.12.10. 08:10

A brit egységek bevetéséről azután döntöttek, hogy novemberben egy felderítőcsapat felmérte, leginkább milyen segítséget nyújthat Nagy-Britannia Lengyelországnak.

A britek egységeket küldenek a lengyel-belarusz határra

Az Egyesült Királyság 140 mérnököt küld Lengyelországba, hogy segítsenek az országnak megbirkózni a Belarusz felől érkező több ezer menekülttel, írja a Politico.

A katonák várhatóan

december végétől áprilisig tartózkodnak Lengyelországban,

a feladatuk pedig az lesz, hogy segítsenek a határ mentén javítani az utakat és megerősíteni a kerítéseket – közölte még december 9-én, csütörtökön az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma.

A brit egységek bevetéséről azután döntöttek, hogy novemberben egy felderítőcsapat felmérte, leginkább milyen segítséget nyújthat Nagy-Britannia Lengyelországnak.

Az Egyesült Királyság valószínűleg

hamarosan csapatokat küld Litvániába is,

ahol éppen a felderítést végzik. „Az Európa biztonsága iránti elkötelezettségünk rendíthetetlen, és mindig támogatást fogunk nyújtani szövetségeseinknek” – mondta Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere.

Hónapok óta válságban

A Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító, Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszander Lukasenka

idén nyáron indított hibrid háborút az Európai Unió ellen,

miután az EU újabb szankciókat vetett ki Lukasenka rezsimjére, amiért a belarusz KGB eltérített egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot, hogy elfogják a rezsimellenes újságírót, Raman Prataszevicset és barátnőjét.

A bevándorlók jó kétharmada, mint írtuk, Irakból érkezik. Irak nemzeti légitársasága júliusban indította újra a koronavírus miatt ideiglenesen leállított Bagdad-Minszk-járatot.

Lukasenka megbízást teljesít

Még november elején is több ezer iraki és afgán menekült indult el a belarusz-lengyel határra Minszkből. Stanisław Żaryn, a lengyel különleges egységét koordináló miniszter szóvivője már akkor azt mondta,

a tömeget a belarusz hadsereg mozgatja,

ők döntenek arról, hogy a jobb élet reményében elinduló tömeg merre haladhat.

A videókon az látszott, hogy a belarusz hadsereg kutyák segítségével tereli az autópályáról a kerítéshez a tömeget.

Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök

Putyint tartja a Lukasenka megbízójának.

Az orosz külügy szerint azonban mindenről a Nyugat tehet, és felszólította az EU-t, fizessen Belarusznak a menekültek feltartóztatásáért.

Falat emelnek a lengyelek

A lengyelek már augusztusban felhúztak egy szögesdrótkerítést a migránsok belépésének megakadályozása érdekében, október közepén pedig úgy döntöttek, hogy 1,6 milliárd zloty, átszámítva 126 milliárd forint értékben falat emelnek a lengyel-belarusz határra.

NYITÓKÉP: Nemzetvédelmi Minisztérium / Twitter

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek