Völner-ügy: három parlamenti bizottság is várná Varga Judit válaszait

Szerző: Kósa András
2021.12.09. 15:34

A parlament Igazságügyi, Rendészeti és Nemzetbiztonsági bizottsága is meghallgatná Varga Juditot Völner Pál korrupciós ügyéről.

Völner-ügy: három parlamenti bizottság is várná Varga Judit válaszait

Példátlan, hogy bár Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén válaszolt volna Vadai Ágnes kérdéseire, a Fidesz megakadályozta ezt – mondta a testület ülése után Molnár Zsolt.

Mint korábban megírtuk, Vadai Ágnes a Pegasus ügyről és Völner Pál korrupciós botránya kapcsán arról is kérdezte volna a belügyminisztert, ki tudja-e jelenteni, hogy Varga Judit igazságügyi minisztert semmilyen módon nem érintik a történtek.

Visszaélés a joggal

Pintér Sándor zárt ülésen válaszolt volna ezekre, de a jelen lévő Fidesz-képviselők – arra hivatkozva, hogy Vadai Ágnes nem ennek a bizottságnak a tagja – nem járultak hozzá a jelenlétéhez. Molnár Zsolt az ülés utáni sajtótájékoztatón arról is beszélt, nyilvánvaló, hogy titkos információgyűjtés gyakorlatának átgondolása szükséges.

Az MSZP-s képviselő szerint viszont nagyon fontos volt, hogy Pintér Sándor egyértelműen kimondta az ülésen, a választásokat a járványhelyzet ellenére is rendben meg lehet hallgatni.

Ungár Péter LMP-s képviselő (lapunk tulajdonosa) szerint tragikomikus, hogy amikor Kósa Lajos beszél minősített adatról, és mondja azt, hogy a Belügyminisztérium megvette a Pegasust, még csak eljárás sem indul ellene, de Vadai Ágnes még egy zárt ülésen sem kérdezhetett Pintér Sándortól, „hogy mi az államtitok, azt ma már a Fidesz döntheti el”.

Vadai Ágnes szerint a legsürgősebb azzal kapcsolatban lenne

tisztán látni, Varga judit törvényt sértett-e, amikor Völner Pálra testálta a lehallgatások engedélyezését.

Állandó jelleggel ugyanis ezt a feladatot nem adhatja ki a kezéből.

„A kormánypárti többség azért akadályozta meg, hogy erre a kérdésre válaszoljak, mert előfordulhat, hogy az engedélyezések módja is problémát okoz” – mondta a DK-s képviselő, hozzátéve, ezzel kapcsolatban Pintér korábban vizsgálatot ígért, most rá fog kérdezni, hogy ez hol tart.

Várják a minisztert

Az Azonnali kérdésére Vadai Ágnes elmondta, amennyiben Pintér Sándor válaszol neki a Völner-ügyben elrendelt vizsgálatáról, annak minden olyan elemét nyilvánosságra hozza majd, ami nem minősített adat. Azt a Honvédelmi-, és rendészeti bizottság alelnöke és a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke is megerősítette, hogy Völner Pál ügyében szeretnék meghallgatni Varga Juditot.

Mivel az Igazságügyi bizottság már meghívta egy ilyenre a minisztert, Vadai Ágnes szerint a legjobb lenne, ha a három testület együttes ülést tartana.

„Egyébként a Pegasus ügy miatt szeptemberben már meg szerettük volna kérdezni Varga Juditot, de akkor Völner Pált küldte maga helyett” – mondta Vadai Ágnes.

NYITÓKÉP: Varga Judit / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek