Tanácsok fideszes kommunikációs „guruknak”

Kósa András

Szerző:
Kósa András

2021.12.09. 11:40

Még Szabó Tímeáról is előkerül, hogy „Kabul rózsája”, meg, hogy azért biztos, hogy CIA-s, mert New Yorkban (érted: Nyújorkban! Hát hol laknak a gazdag zsidók? Na hol? Naugye!) is dolgozott korábban.

Pedig esküszöm, nem indult rosszul. Adott egy épület, amihez nem csak a Budapesten élőknek, de az itt dolgozóknak, ügyet intézőknek is lehet valamilyen közvetlen érzelmi viszonyulása. A városháza.

Adott egy létező probléma: az épülettel kezdeni kell valamit, mert jelenlegi állapotában csak mállik szét, rossz ránézni. És adott egy

mindenki számára nagyon érthető, egyszerű és népszerű választási ígéret Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármestertől: „ki fogja nyitni” a városházát a nagyközönségnek, a parkolóból pedig közparkot létesít.

(Ráadásul egy műemlék épületről beszélünk, ami még külön emelheti az érzelmi töltetet.)

Azzal persze bárki tisztában lehet, hogy a koronavírus és a kormány korlátozó intézkedései miatt is legatyásodott városházának nem hogy milliárdjai, de még százmilliói sincsenek a probléma kezelésére, mint ahogy az sem atomfizika, hogy a régi, túlméretezett épület még egy jelentős felújítás után is hiába lehet sok mindennek alkalmas, speciel a városházi funkciók nem szerepelnek ezek között

– de ez legyen az ígéreteket tevő főpolgármester és a mögötte álló ellenzéki politikai koalíció baja.

Nekifutás

Ebben a helyzetben dobja be az Index egy szerződéstervezetre hivatkozva, hogy „Karácsony Gergely eladná a városházát”. Innentől kezdve megy minden, mint a karikacsapás.

Karácsony Gergely tagad, de aztán előkerül egy hangfelvétel, amin saját vagyonkezelője beszél a városháza lehetséges eladásáról,

éppen olyan stílusban, ahogy gondoljuk, hogy ilyen ügyekről sokat látott, a politikában bőven megmerítkezett emberek beszélnek, ha azt hiszik, maguk között vannak: trágár módon, cinikusan.

Hallhatjuk a jól idézhető mondatokat a „három kibaszott dátumról” (a 2022-es választások, a főváros alapításának 150 éves évfordulója 2023-ban, majd a 2024-ben következő EP-választás), amihez a politikának igazodnia kell, még ha valóban el is akarja adni az épületet, a parkról, amire mindenki vár, amit meg is építhetnek majd, „és aztán szétcsesznek” a befektető – és természetesen a városvezetés – érdekeinek megfelelően.

Szóval jöttek ezek a profin adagolt hangfelvételek, a városházi és főpolgármesteri tagadás pedig hamar magyarázkodásba kellett, hogy átforduljon, és nem sok idő kellett a vizsgálóbizottság megalakulásához sem. (Azzal most ne foglalkozzunk, hogy amíg az ellenzék egy számára kényes ügyben simán átenged egy ilyet, addig a Fidesz-KDNP esetében vizsgálóbizottság már nemcsak, hogy fel sem merül, de a kormánytöbbség az állandó parlamenti bizottságok munkáját is ellehetetleníti.)

Profin felépített menetrend szerint zajlott az egész, ez hamar látszott, a kormánykritikus sajtó is bőven foglalkozott az üggyel, az egyre kevésbé volt érdekes,

majd az eddigiek mintegy megkoronázásaként jött Bajnai Gordon, aki hiába volt miniszterelnök, megtette azt a szívességet, hogy szintén pont úgy beszélt, ahogy az ilyen helyzetben elvárható tőle,

városházi cápákat, zsíros megrendelésekkel kiszolgálandó politikai partnereket emlegetve.

Az, hogy egyébként a városháza eladásáról még egy nyamvadt fővárosi közgyűlési előterjesztés-tervezet sem született, már a kutyát nem érdekelte, mint ahogy annak is egyre kevésbé volt jelentősége, hogy egyébként a hangfelvételek nagy részének az a Gansperger Gyula a főszereplője, aki sokkal inkább nevezhető Orbán Viktor egykori(?), mint Karácsony Gergely jelenlegi bizalmasának.

Szóval eddig azt lehetett mondani, profi munka volt.

Full kretén

Ha nem is ütött akkorát, mint Borkai Zsolt lyukas zoknis kutyapóza (külön erénye Gansperger Gyula és Bajnai Gordon beszélgetéseinek, hogy a meghallgatásukhoz nem kapjuk meg kéretlen bónuszként Fekete Pákót az Add ide a didit-tel), de bőven adott témát.

Aztán ma reggelre sikerült elcseszni az egészet.

A szépen felépített történet lesüllyedt a már rég unalmas „Soros-szíjájé–nemzetközituggyukmilyenpénzügyikörök” szintjére. Az urak a hangfelvételeken már éppen olyan fantáziátlan összeesküvéselméletelket adnak elő, mint amilyet az egyszeri fideszes képviselőnek bármelyik birkaperkeltezés mellett még három feles és két fröccs után is papír nélkül kell tudni felmondani.

Még Szabó Tímeáról is előkerül, hogy „Kabul rózsája”, meg, hogy azért biztos, hogy CIA-s, mert New Yorkban (érted: Nyújorkban! Hát hol laknak a gazdag zsidók? Na hol? Naugye!) is dolgozott korábban.

Srácok, ebben így már semmi fantázia, semmi kreativitás nincs. Csak a klasszikust tudom idézni: „Sose nyomjá full kretént!

Hozzászólnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek