Megakadályozta a Fidesz, hogy Vadai Ágnes közvetlenül Pintér Sándort kérdezhesse a Pegasusról

Szerző: Kósa András
2021.12.09. 15:01

„Én már akkor a rendészeti bizottságban ültem, amikor maga még nemátalakító műtétekről álmodozott” – szúrt a Nemzetbiztonsági bizottságban kialakult vita során Vadai Ágnes Halász Jánosnak.

Megakadályozta a Fidesz, hogy Vadai Ágnes közvetlenül Pintér Sándort kérdezhesse a Pegasusról

A kibertér védelme volt az egyik legfontosabb feladata a magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknak, és jövőre különösen így lesz, hiszen a választási informatikai rendszert is védeni kell – mondta a parlamentben Pintér Sándor belügyminiszter.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (NSZ) felügyelő miniszter a Nemzetbiztonsági bizottsága ülésén arról beszélt,

a felügyelete alá tartozó a szervezetek kiváló munkát végeztek idén.

A miniszter szerint 61 új munkatársa lett idén az AH-nak, a szervezet megfelelően látta el a járványügyi védekezéshez szükséges kiberbiztonsági feladatokat. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) is sikeresen működött.

Pintér szerint 2020 óta hét terrortámadást hárított el a TIBEK, közben részt vettek a párizsi és bécsi terrortámadások elkövetőinek felderítésében is.

Az ellenzék kért elnézést Kósa Lajos miatt

Vadai Ágnes elnézést kért Pintér Sándortól, amiért Kósa Lajos valótlanul azt mondta, a BM szerezte be a Pegasus-szoftvert. De rákérdezett a miniszternél arra is, kivizsgálta-e, hogy Varga Judit hogyan testálhatta a korrupciós ügybe keveredett Völner Pál igazságügyi államtitkárra a lehallgatások engedélyezését.

„Felülvizsgálják-e a kiadott engedélyeket?” – kérdezte. Majd rákérdezett arra is, mi indokolta, hogy Völner Pál ügyében hónapokig halasztódjon a vádemelés, illetve arra,

Varga Judit biztosan kívül tudott-e maradni az ügyön,

működött-e esetében az „integritásvédelem”.

Végül rákérdezett Kövér László beszédére is, amiben a házelnök az ellenzéket nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte.

Pintér Sándor: nem kockázat az ellenzék

Pintér Sándor szerint ő nem tud „több ezer oldalas nyomozati, lehallgatási anyagról” Völner Pál ügyében, a nyomozásban a szolgálatok nem vettek részt.

A miniszter szerint „költői kérdés, hogy az ellenzék nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e, ilyen soha nem merült fel egyetlen ellenzéki politikussal szemben sem”.

Ungár Péter LMP-s képviselő, lapunk tulajdonosa a szolgálatoknál tervezett beemelésről kérdezett. Erre Pintér Sándor zárt ülésen válaszolt. Az MSZP-s Molnár Zsolt a jövő évi választásokkal kapcsolatos „bármely külföldi, belföldi, egészségügyi helyzetből adódó” esetleges kockázatokról kérdezte a minisztert, és rákérdezett az „esetleges külföldi befolyásolási kísérletekre” is.

Pintér Sándor azt válaszolta, az állampolgárok bizalma magas a Belügyminisztériumban, 1991 óta pedig „egyetlen egy esetben sem történt visszaélés a titkosszolgálati módszerek engedélyezésével kapcsolatban”, bármilyen kormány is volt hatalmon.

Papír van, nincs kockázat

A választásokról a belügyminiszter azt mondta, az elmúlt években más országokkal kapcsolatban már felmerült az informatikai beavatkozás kísérlete külföldről, de a magyar választás papíralapú, így ilyen kockázat nincs.

A BM most másfajta kockázatot sem lát, egyedül a pandémiát, de

a választásokat járványügyi korlátozásokkal is meg lehet tartani,

erre a nemrég zajlott német választások is példát jelentenek. Mivel a BM számára is a „demokrácia ünnepét jelentik a választások”, aznap fegyvertelen rendőrök lesznek szolgálatban.

Stummer János a testület elnöke a Pegasusról kérdezett, pontosabban Kósa Lajos nyilatkozatáról az ügyben, ami Pintér korábbi szavai szerint kimerítheti az államtitoksértés tényállását – a belügyminiszter korábban erre hivatkozva nem nyilatkozott a Pegasus-ügyről.

A miniszter erre azt mondta, egy korábbi kérdést ítélt meg úgy, hogy annak államtitoknak kellene lennie, ezért mondta, hogy a Pegasusról beszélni államtitoksértés is lehet, Kósa Lajos kijelentéséből pedig feljelentés született, de ezt elutasították.

A Fidesz nagyvonalúsága

A bizottságban külön vita alakult ki Vadai Ágnes Pegasust érintő kérdéseivel kapcsolatban. Pintér Sándor ezekre ugyanis csak zárt ülésen akart válaszolni, a Fidesz azonban nem járult hozzá, hogy az amúgy a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztét betöltő DK-s képviselő ezen részt vegyen.

„Én már akkor a rendészeti bizottságban ültem, amikor maga még nemátalakító műtétekről álmodozott”

– szúrt oda ennek során Vadai Ágnes Halász Jánosnak, aki most a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke ugyan, de korábban sokáig a Fidesz kulturális ügyekért felelős politikusa volt. A Fidesz ennek ellenére sem járult hozzá Vadai részvételéhez, így véget ért az ülés.

NYITÓKÉP: Árvai Károly / kormany.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek