Éledezik Ausztria, nyithatnak a síparadicsomok

Szerző: Aradi Péter
2021.12.08. 16:55

Egy bécsi kirándulással egybekötött éttermezéssel viszont még lehet, hogy december 20-ig várni kell.

Éledezik Ausztria, nyithatnak a síparadicsomok

Vasárnap kinyithatnak az éttermek és a szállodák Burgenlandban, Tirolban és Vorarlbergben. A következő körben, december 17-től pedig kinyit Alsó-Ausztria, Salzburg, Stájerország, Felső-Ausztria és Bécs – írja az osztrák hírügynökség nyomán a Presse.

A maszkviselés mindettől függetlenül országszerte kötelező lesz,

este 11-től pedig kijárási tilalom lesz érvényben.

A nyitást a regionális koronavírushelyzettől tették függővé. Az is elképzelhető például, hogy a bécsi éttermeknek még december 20-ig zárva kell maradniuk. Az ország legdélibb tartományáról, Karintia megnyitásáról például még egyáltalán nem született döntés.

Sok volt az álhír

Ausztriában körülbelül két héttel ezelőtt jelentették be, hogy 10 plusz 10 napra a legszigorúbb intézkedéseket vezetik be. „Mindent és mindenkit bezárunk” – fogalmazott akkor az azóta lemondott néppárti (ÖVP) Alexander Schallenberg, aki ideiglenesen Sebastian Kurz lemondása után vette át a szövetségi kancellári posztot.

Ekkor jelentették be azt is, hogy februártól általános kötelező védőoltást vezetnek be, mert az oltásellenes propaganda és

az álhírek túl sok embert buzdítottak az oltás mellőzésére.

Az intézkedések bejelentése után többezres tüntetést is tartottak Bécsben, amivel ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Mint írtuk, az szélsőjobb FPÖ-nek kis túlzással úgy kellett a koronavírus, mint egy falat kenyér.

Csak egy kiút van

Azt egyébként már lehetett tudni, hogy Karl Nehammer (ÖVP) kancellár, akit csak december hatodikán iktattak be, és a tartományok kormányzói a nyitás mellett fognak dönteni, ezt ugyanis Nehammer már december 7-én, kedden megerősítette, a részletekről viszont csak a szerda, december 8-i koronacsúcson döntöttek.

Az is kiderült már korábban, hogy az oltatlanokra továbbra is ugyanúgy vonatkozik a karantén. „A vírus haladékot ad nekünk” – mondta Nehammer már a szerdai sajtótájékoztatón. „A nem beoltottakra vonatkozó zárlatot viszont fenntartjuk” – tette hozzá a kancellár. „Minden oltatlan számára, akit megviselnek a lezárások, van egy világos kiút:

éljenek a lehetőséggel, és oltassák be magukat”

– folytatta a kancellár.

A megbeszélés után felszólalt az Wolfgang Mückstein, egészségügyi miniszter is. Mint fogalmazott,

szeretnének már kilépni a nyitás és zárás állandó körforgásából,

erre pedig egyetlen módot látnak, ha mindenki beoltatja magát. A miniszter nem felejtett el odaszúrni a Szabadságpártnak (FPÖ) sem. Az oltásellenes propagandájukat a demokrácia elleni támadásnak nevezte, és kérte a pártot, hogy mielőbb hagyják abba.

Büntetés is lesz

Az osztrákok nagyon komolyan veszik a kötelező védőoltást. Már az is kiderült, hogy aki február egyig nem oltatja be magát, akár 7200 euróra, azaz úgy 2,6 millió forintra is megbüntethetik a hatóságok.

NYITÓKÉP: pixabay.com / Ri_Ya

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek