3+1 fideszes politikus, akinek a korrupciós ügyében nyomozás indult

Szerző: Renczes Ágoston
2021.12.08. 13:00

Van, aki a börtönt is megjárta, van aki bíróság előtt áll, és olyan is, aki érinthetetlen. Mutatjuk Völner Pál ritkaságszámba menő elődeit.

3+1 fideszes politikus, akinek a korrupciós ügyében nyomozás indult

A kedd legforróbb témája kétségkívül Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár vesztegetési ügye, ami miatt Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, maga Volner pedig a nap folyamán az államtitkári posztjáról le is mondott.

A politikus az ügyészség szerint „a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott”, amiért „konkrét ügyeket” intézett „a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően”.

Mint az Azonnali megtudta, Völner mentelmi jogát legkorábban a következő héten függesztheti fel a parlament, de amennyiben erre jövő héten nem kerül sor, akkor csak jövő februárban adhatják ki a mentelmi jogát.

Mindenesetre ritkaság, hogy egy magas pozícióban lévő fideszes politikus, országgyűlési képviselő ellen az ügyészség nyomozást folytasson, és a Fidesz által az ügyészség élére betonozott Polt Péter főügyész a mentelmi jog felfüggesztését indítványozza.

A Fidesz 2010 óta kormányozza az országot, azóta jelentősen nőtt a korrupció – legalábbis ezt mutatja a Transparency International korrupció érzékelési indexe, ami szerint a 2010-es – és már a környékbeli országokhoz képest is rossznak számító 50. helyről 2020-ra a 69. helyre csúszott vissza Magyarország.

Ezidő alatt rengeteg korrupciógyanús ügyet tárt fel a sajtó, ezek miatt azonban a legritkább esetben indult nyomozás. Most ezeket a ritka eseteket tekintjük át.

1. Aki a börtönt is megjárta: Mengyi Roland

A magát Voldemort nagyúrnak szólíttató legendás politikus a 2010 és 2018 között a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei országgyűlési képviselője volt.

Mengyi 2015-ben több százmillió forint értékben segédkezett uniós pályázati pénzek lenyúlásában:

a társaival elérte, hogy uniós forrásokból szociális szövetkezeteknek pályázatot írjanak ki, mejd kenőpénzért cserébe segített vállalkozóknak, hogy nyerjenek a pályázaton, és a kenőpénzen felül az elnyert összeg jelentős részére is igényt tartott volna.

A politikus mentelmi jogát 2016-ban függesztette fel a parlament, 2019-ben jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Mengyi 2020 januárjában vonult be a VIP-börtönként emlegetett a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe.

Onnan azonban nemrég valószínűleg kiengedték: mint a 24.hu írta december elején, a büntetése a jó magaviselettel és a „reintegrációs őrizettel” – vagyis hogy a börtön helyett nyomkövető lábbilincs a lábán az otthonában tölti a büntetés egy részét – Mennyi esetében 22 hónapra redukálható.

2. Aki már bíróság előtt áll: Simonka György

2016-ban indult nyomozás a NAV feljelentése alapján a a békés megyei fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen.

A vád szerint Simonkáék 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forint értékben csalhattak el zöldség- és gyümölcstermelői csoportok által igényelhető állami támogatásokat.

Az ügyben 2019 augusztusában emeltek vádat, Simonka mentelmi jogát 2018-ban függesztette fel az Országgyűlés Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezésére, majd 2021-ben egy másik üggyel kapcsolatban szintén: az újabb vád szerint Simonka megpróbálta vesztegetéssel elérni, hogy a korrupciós ügyében az egyik tanú ne valljon ellene.

A pere 2020-ban kezdődött és még folyamatban van,

az ügyészség 8 és fél év fegyházbüntetést kért a politikusra.

Az ügy kremlinológiai érdekessége, hogy Simonka és az egykor nagyhatalmú, majd félreállított Lázár János nincsenek jóban: utóbbi szerint Simonkának az bíróságon fog befejeződni a politikusi pályafutása, előbbi szerint viszont a Lázárnak hallgatnia kellene, merthogy míg Simonkának csökkent a vagyona, amióta országgyűlési képviselő, addig Lázár csak egyre gazdagabb lett.

3. Aki nemsokára bíróság elé kerül: Boldog István

A Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei parlamenti képviselője a vád szerint jogellenesen befolyásolhatta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak eredményeit,

a pályázatokon nyertes cégeknek és településeknek pedig ez elnyert összegek egy részét vissza kellett juttatniuk a képviselőnek.

Boldog mentelmi jogát 2020-ban függesztette fel a parlament. Az ügy egyik vádlottja idén minden vádpontban bűnösnek vallotta magát, így ő felfüggyesztett börtönt és kisebb összegű pénzbüntetést kapott.

A többiek, köztük Boldog azonban ragaszkodnak hozzá, hogy ártatlanok, így az ő esetükben lefolytatják a pert, ami azonban csak 2022-ben kezdődik majd.

Az ügyészség hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér Boldogra, valamint öt évre eltiltanák a közügyektől is.

+1. Az érinthetetlen: Farkas Flórián

A felsorolt politikusokhoz képest egészen más Farkas Flórián ügye. A veterán politikus, aki 2002 óta a Fidesz parlamenti képviselője, 2011 és ’14 között az Országos Roma Önkormányzat elnöke volt. Ekkor indult el a Híd a munka világába program, ami a romák munkerőpiaci helyzetén javított volna,

azonban az ÖRO az erre kapott 1,6 milliárd forintnyi források többek között drága autókat és gellérthegyi villát vásárolhatott.

Erről az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is készített jelentést, korábban pedig a Kásler Miklós vetette Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte, hogy visszaélés történt, és leállította a programot.

Az ügyben 2016-ban tette feljelentést az akkor még LMP-s, ma független Hadházy Ákos hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt, ennek nyomán indult nyomozás, ami azonban öt év alatt sem jutott messzire.

Legutóbb 2021 tavaszán írt arról a sajtó, hogy nincs előrelépés, ugyanaz a helyzet, mint egy évvel korábban, amikor az ügy állásáról érdeklődő Hadházynak azt válaszolta az ügyészség, hogy a rendőrség öt személyt hallgat ki gyanúsítottként.

Farkas Flórián azonban nincs köztük, ahhoz ugyanis fel kellene függeszteni a mentelmi jogát, hogy a rendőrség kihallgathassa. 2017-ben felmerült ennek a lehetősége, de ez nem történt meg akkor, sem azóta, hogy 2018-ban Farkas újra bekerült képviselőként a parlamentbe.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs. KÉPEK FORRÁSA: Szabolcs Rendezvényszervező Iroda / FB, SGy / FB,  BI / FB, Balog Zoltán / FB

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek