Völner Pállal együtt az esztergomi körzetet is bukhatja a Fidesz jövőre

Szerző: Kósa András
2021.12.07. 16:20

Az igazságügyi államtitkár egyéni képviselő, választókerületi elnök is volt Komárom-Esztergom megyében, jövőre biztosan nem indul.

Völner Pállal együtt az esztergomi körzetet is bukhatja a Fidesz jövőre

Pártpolitikai dimenziója is van Völner Pál lemondott igazságügyi államtitkár korrupciós ügyének. A politikus ugyanis 2010 óta egyéni képviselő Komárom-Esztergom megye 2. választókörzetben, melynek Esztergom a központja.

Igaz, legutóbb már a gyengébben szereplő fideszes jelöltek közé tartozott, 2018-ban 45,21 százalékos eredménnyel szerzett mandátumot.

Ha az ellenzéki jelöltek 2018-as eredményét összeadnánk (Nunkovics Tibor jobbikos induló végzett a második helyen 34,1 százalékkal, őt Vadai Ágnes, a DK jelöltje követte 11,2 százalékkal, majd az LMP színeiben induló Munkácsy Béla Attila következett 4,6 százalékkal), akkor látható, hogy egy közös jelöltnek már akkor is esélye lett volna nyerni.

Most az előválasztást egyedüli indulóként jobbikos Nunkovics Tibor nyerte a körzetben.

Az biztos, hogy a korrupciós vizsgálat terhével Völner Pál nem indul el jövőre.

A politikus ugyanakkor egyben a Fidesz választókerületi elnöke is, és mivel a pártban hagyományosan a választókerületi elnökök az egyéni jelöltek, most Völner helyére új embert kell keresni.

Az Alfahír arról írt, hogy a helyi választókerület ülését éppen péntekre hívták össze, és eddig úgy tűnt, Völner Pált simán újraválasztják. Az igazságügyi államtitkár egyébként aktív politikus volt a választókörzetében, így nem lesz könnyű majd pótolni jövőre.

Úszhat a megye

Ráadásul a megyében nem csak itt áll rosszul a Fidesz. A megyeszékhely Tatabányán Bencsik János is csak 44,43 százalékot ért el 2018-ban, egy közös ellenzéki jelölt akár őt is megszorongathatta, sőt, akár le is győzhette volna.

Így könnyen lehet, hogy a Fidesznek 2022-ben csak a megye 3. számú választókörzetét tudja majd behúzni;

a komáromi székhelyű körzetet Czunyiné Bertalan Judit stabilan, 50,99 százalékos eredménnyel hozta a legutóbbi választáson.

A Fidesz esztergomi szervezetét is kerestük azzal kapcsolatban, nem tartják-e indokoltnak Völner Pál lemondását a választókerületi elnöki posztról, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

NYITÓKÉP: Völner Pál biciklit ad át képviselőként választókörzetében, Dorogon. MTI/Kovács Attila

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek