Völner Pál: A végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja a jogba vetett bizalmat

Szerző: Kósa András
2021.12.07. 18:54

Mindezt 2016-ban írta a korrupció gyanúja miatt december 7-én lemondott államtitkár. A végrehajtás módosítása kapcsán azt is megjegyezte Völner, hogy a végrehajtás hatékonyságának növelése érdekében erősítették meg az állami kontrollt a szervezet felett és lényeges változásnak tarotta, hogy a módosítás értelmében a kinevezések határozatlan helyett határozott időre szóltak, amire a jelentkezőknek pályázniuk kellett.

Völner Pál: A végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja a jogba vetett bizalmat

„A bírósági végrehajtás minősége jelentősen befolyásolja a jog érvényesülését, valamint a jogba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és ezáltal a jogrendszer egészének működését”

– írta az Executio című, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar szakmai lapjába még 2016 novemberében Völner Pál.

A korrupciós vádak miatt hétfőn lemondott igazságügyi államtitkár korábban a végrehajtás szabályainak megreformálásáért is felelős volt. Ennek jegyében írta a kormány törvénymódosításával kapcsolatban, hogy

„amennyiben ugyanis a végrehajtási rendszer gyenge és könnyen kijátszható, az óhatatlanul a bírósági határozatok lebecsüléséhez, jogbizonytalansághoz, a jogtudat romlásához, a jogállamiság sérelméhez vezet. Mindebből az következik, hogy a bírósági végrehajtás intézményrendszerének megfelelő működése általános jogállami érdeket szolgál”.

Majd üdvözölte, hogy „létrejött a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, amely ellátja a végrehajtók érdekképviseletét, élén a nemrégiben megválasztott új elnökséggel”. A kar elnöke az a Schadl György lett, akit azóta már le is tartóztattak a korrupciós ügy kapcsán.

Hadházy Ákos független képviselő – aki először érdeklődött Polt Péternél Völner Pál esetleges érintettségét illetően – azt mondta lapunknak, tudomása szerint az államtitkár végrehajtói kinevezésekért cserébe kaphatta a pénzt, alkalmanként akár 2-5 millió forintot is.

Ennek fényében különösen érdekes, amikor a frissen lemondott államtitkár arról írt 2016-ban, hogy a törvény módosításának célja az volt, hogy „a végrehajtási eljárások szakszerűen, jogszerűen, az adós és a hitelező érdekeire egyaránt, tehát a teljes végrehajtás érdekére tekintettel és hatékonyan folyjanak”, majd úgy fogalmaz, hogy

„ennek jegyében erősítettük meg a végrehajtási szervezet állami kontrollját, szigorítottuk a kinevezési feltételeket, valamint tereltük átláthatóbb keretrendszerbe a végrehajtási tevékenységet”.

A 2016-os írásában a módosítás kapcsán lényeges újításként jelölte meg azt is, hogy a végrehajtói kinevezés időtartama a jövőben nem határozatlan, határozott időre, konkrétan hét évre szól, majd kiemeli, hogy

„azok a végrehajtók, akik a határozott idő lejártával folytatni szeretnék végrehajtói tevékenységüket, pályázat útján kaphatnak ismételt kinevezést”.

Ugyanezen számba írt egyébként Schadl György is, igaz, a szám előszavaként közölt írása inkább filozofikusabb jellegű, amiben a módosítások jogosságát próbálta megérvelni. A letartóztatásban lévő elnök szerint

„egy normálisan működő világban a dolgok rendje, hogy előbb-utóbb minden visszatér a normális kerékvágásba, hiszen, a reklámszlogennel élve, az nem lehet, hogy a régi jó dolgokból ne maradjon semmi. Újra visszatérni a helyes, a követendő útra hasonlóan fárasztó, miként eredendően megtalálni azt”.

Az viszont érdekes, hogy a végrehajtási szakmáról úgy fogalmaz:

„Hivatásunk kialakulásának idejét tekintve ugyanis, még ha holtversenyben is, de az élen végez a legősibb mesterségek között is”.

Völner Pál egyébként gyakran beszélt a korrupció elleni küzdelemről a parlamenti felszólalásaiban. Az Országgyűlési Napló szerint idén tavasszal, április 26-án például azt mondta:

„Ha megkárosították az embereket, talán a kárt is meg kellene téríteni, de tudjuk, hogy ilyen nem történt, és 2010 előtt sem tették. Gondolhatunk Zuschlag Jánosra, Hagyó Miklósra, Simon Gáborra, a Sukoró-ügyekre, és folytathatnám a sort: ausztriai bankszéfek, svájci számlák, aranyrögök, deviza. Ez a mai baloldal sajnos”.

Államtitkári posztjáról lemondott, képviselői mandátumáról nem

Mint arról korábban beszámoltunk, Polt Péter legfőbb ügyész kedd délelőtt kérte Völner Pál mentelmi jogának kiadását az Országgyűléstől, miután hivatali vesztegetéssel és más bűncselekmények elkövetésével vádolják. Völner Pál államtitkári posztjáról azonnal lemondott, ugyanakkor képviselői mandátumáról nem.

Hadházy Ákos független képviselő az ügy kapcsán úgy tudja,

az ügy kirobbanásának a hátterében az Igazságügy Minisztériumon belüli belharc állhat,

emellett a független politikus szerint egyébként lehetnek még további fideszes szálai a vizsgálatnak, ami akár a minisztérium csúcsvezetését is érintheti.

NYITÓKÉP: kormány.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek