Elkapta a covidot egy kollégája, mégis bulizni ment a finn miniszterelnök

Szerző: Kósa András
2021.12.07. 21:18

Sanna Marin már szánja-bánja, az ellenzék szerint felelőtlenül viselkedett. Ráadásul már tavasszal is volt egy „botránya”.

Elkapta a covidot egy kollégája, mégis bulizni ment a finn miniszterelnök

Bár az adott pillanatban nyilván jó ötletnek tűnt egy szombat esti lazítás, utólag már komoly magyarázkodásra kényszerül Sanna Marin finn miniszterelnök, amiért a hétvégén Helsinki egyik diszkójában látták.

A kormányfő ugyanis azután ment el a Butchers nevű éjszakai bárba, hogy kiderült: külügyminisztere, Pekka Haavisto koronavírustesztje pozitív lett. Sanna Marin már átesett két oltáson, így a finn járványügyi előírások szerint

kontaktszemélyként sem kellene karanténba vonulnia, vagyis nem sértett meg semmilyen szabályt.

Az ellenzék és a sajtó részéről mégis kemény bírálatok érték. Főleg, hogy kiderült: minisztere fertőzöttségéről még szombaton értesítették. Marin azonban először azzal védekezett, hogy csak vasárnap reggel látta az üzenetet.

„Botrány”

Mia Laiho, az ellenzéki Nemzeti Koalíció Pártja képviselője, a finn parlament egészségügyi bizottságának tagja „butának és felelőtlennek” nevezte a miniszterelnök viselkedését.

A kritikák hatására Marin is hangnemet váltott és nyilvánosan elnézést kért, és sajnálatát fejezte ki, amiért „nem kezelte jobban a helyzetet”.

Mint az esetről beszámoló Politico megjegyzi, ugyan csak 2023-ban esedékesek a következő parlamenti választások, Marin szociáldemokrata pártja az utóbbi időben veszített a népszerűségéből.

Ráadásul idén nem ez az első kellemetlen eset a kormányfővel kapcsolatban,

áprilisban azért kellett magyarázkodnia, mert kiderült: hivatala havonta 845 eurót költ büfészolgáltatásokra. Bár ebben sem volt semmi törvénybeütköző, a puritán finn választók szemében még így is „dőzsölésnek”, és a közpénzekkel való felelőtlen bánásmódnak minősült az eset.

NYITÓKÉP: Finn Miniszterelnöki Hivatal

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek