Emelkedő árak, elszálló forint és infláció – idén utoljára kérdezhet az ellenzék Orbán Viktortól

Szerző: Kósa András
2021.12.06. 14:41

Ebben a választási ciklusban valószínűleg többet már nem kell ellenzéki kérdésekre válaszolnia a miniszterelnöknek. Mutatjuk, miről kérdezte az ellenzék az idei, de vélhetően a választásokig utolsó kormányfői azonnali kérdések órájában a miniszterelnököt.

Emelkedő árak, elszálló forint és infláció – idén utoljára kérdezhet az ellenzék Orbán Viktortól

Cikkünk folyamatosan frissül.

Idén utoljára, de vélhetően a 2022-es tavaszi országgyűlési választásokig is ez volt az utolsó alkalom, hogy Orbán Viktornak személyesen kelljen válaszolnia a neki feltett ellenzéki kérdésekre.

A szabályok szerint ugyanis Orbán Viktor és a kormány miniszterei csak minden harmadik alkalommal kötelesek személyesen megjelenni az azonnali kérdések órájában, egyébként kimenthetik magukat más elfoglaltságra hivatkozva. Ilyenkor Orbán Viktort egy minisztere, az ellenzéki kérdés címzettjeként szereplő minisztert pedig az egyik államtitkára helyettesítheti. Orbán Viktor és a legtöbb miniszter szinte minden alkalommal él is ezzel a lehetőséggel.

Gyenge forint, alacsony fizetések, boldog Mikulás

A legnagyobb ellenzéki frakció vezetőjeként Jakab Péter kezdte a kérdések sorát, ő a Pegasus-ügyről, a gyenge forintról kérdezett, felidézve, hogy 2008-ban Orbán Viktor azt mondta, a gyenge forint a gyenge embereké.

Majd feltette a kérdést, hogy a kormányfő támogatja-e a gazdasági bevándorlást, amit rossz dolognak nevezett korábban.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, Jakab Péter olyanokkal szövetkezik, akik elvették a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi fizetést, és „devizahitel csapdába csaltak a családokat”.

Jakab viszontkérdésében arról beszélt, hogy sem a minimálnyugdíj, sem a családi pótlék nem emelkedett Magyarországon 2010 óta.

Orbán Viktor viszontválaszában először december 6-ra való tekintettel boldog Mikulást kívánt Jakabnak,

majd kikerülve a kérdést azzal vádolta meg Jakabot, hogy ő szövetkezik azzal a baloldallal, ami a árakat emelne, amit pedig Jakab Péter számon kér rajtuk, éppen ők képviselik.

Megsemmisített covid-tesztek, járványkezelés

Az MSZP-ből a frakcióvezető-helyettes, Harangozó Tamás tett fel kérdéseket a kormányfőnek. Harangozó a nemrég nyilvánosságra került megsemmisített koronavírus-tesztekről kérdezte a kormányfőt, és az érdekelte a szocialista politikust, hogy a megsemmisítés helyett miért nem adták oda legalább az iskoláknak a teszteket.

Orbán Viktor azt mondta, lehetetlen olyan készletgazdálkodást folytatni, amiben semmit nem kell megsemmisíteni, a lényeg, hogy mindenből legyen elég. Harangozó Tamás szerint szégyen, hogy nálunk halnak meg legtöbben lakosságarányosan, miközben sok országban ingyenes a teszt.

Orbán ezt kikerülve úgy válaszolt, hogy szerinte akik arról beszélnek, hogy Magyarországon többen halnak meg, mint máshol, az az orvosokat gyalázza.

A párbeszédes Tordai Bence is a járvány elleni védekezésről kérdezett, Orbán Viktor erre ismét azzal reagált, hogy aki a kormányt bírálja a járványügyi védekezésben, az a magyar orvosokat és ápolókat gyalázza. Majd a kormányfő felidézte, hogy az orvosok új jogállásáról szóló törvényt az ellenzék is megszavazta.

„Orbán úr, ez nagyon gyenge válasz”

– reagált Tordai Bence, amire a kormányfő azt mondta, az előző kormány – tehát a 2009-ben alakult Bajnai-kormány – elvett egy havi bért az egészségügyi dolgozóktól, majd pedig

a válaszát úgy zárta, hogy az ellenzék el akarja adni a budapesti városházát.

Emelkedő árak és magas infláció

Szakács László a gyenge forintról kérdezte a miniszterelnököt. A 2018-ban még az MSZP listáján mandátumot szerző, ám jövőre a DK színeiben induló képviselő szerint az alapvető élelmiszerek ára 20-30 százalékkal drágult, miközben szerinte a kormány nem tesz semmit.

Orbán szerint az infláció nemzetközi jelenség, de Szakács Lászlónak részbe igaza van – ezért kellene szerinte az ellenzéknek támogatnia a kormányt a rezsicsökkentésben.

Szakács László szerint a gyenge forint miatt a kormány és az MNB egymásra tolja a felelősséget. A kormányfő erre úgy reagált, emelik a béreket, ami ezt kompenzálja.

Az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet azt kérdezte Orbántól, miért nem emeli megfelelő mértékben a nyugdíjakat a kormány, és azzal vádolta meg a kormányt, hogy az inflációt mindig tudatosan alultervezik, ezért a nyugdíjakat is csak ehhez kell igazítani év közben.

Orbán Viktor válaszában elmondta, hogy korrigálták a jövő évi nyugdíjemelési terveiket, így 3 helyett 5 százalékkal növelik a nyugellátást. Schmuck Erzsébet szerint a magyar nyugdíjak még így is a leggyengébbek vásárlóerő tekintetében az EU-ban.

A kormányfő erre úgy reagált, hogy 2010-ben „itt romhalmaz volt”, ezért tudták csak későn elkezdeni a nyugdíjemeléseket.

A jobbikos Ander Balázs pártelnökéhez hasonlóan a bérekről kérdezte a miniszterelnököt, azonban ő konkrétan a pedagógusbérekkel kapcsolatosan fogalmazott meg kérdést. „Az alacsony bérek miatt elöregedett a pedagógus társadalom ráadásul már most is több ezer ember hiányzik a rendszerből” – mondta a képviselő.

Orbán Viktor elismerte, hogy „a pedagógusbérek alacsonyak és elmaradtak a rivális ágazatok béreitől”, ezért a pedagógusoknak igazuk van, majd ígéretet tett, hogy „a bérrendezés meg is fog történni” a pedagógusok esetében is.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek