A választásokig utoljára kérdezheti Orbánt az ellenzék

Szerző: Kósa András
2021.12.05. 12:09

Hétfőn személyesen kell válaszolnia Orbán Viktornak az ellenzéki kérdésekre az Országgyűlésben.

A választásokig utoljára kérdezheti Orbánt az ellenzék

Az idei utolsó előtti parlamenti ülést zárják a képviselők hétfőn. A napirend előtti felszólalások után csak azonnali kérdések és kérdések szerepelnek a napirenden, szavazásokra most nem kerül sor.

Az ülésnap jelentőségét az adja ugyanakkor, hogy a várható menetrend alapján Orbán Viktornak valószínűleg most kell utoljára személyesen válaszolnia a neki feltett ellenzéki kérdésekre. A szabályok szerint ugyanis

Orbán Viktor és a kormány miniszterei csak minden harmadik alkalommal kötelesek személyesen is megjelenni

az Azonnali kérdések órájában, egyébként kimenthetik magukat más elfoglaltságra hivatkozva.

Ilyenkor Orbán Viktort egy minisztere, az ellenzéki kérdés címzettjeként szereplő minisztert pedig az egyik államtitkára helyettesítheti. Orbán Viktor és a legtöbb miniszter szinte minden alkalommal él is ezzel a lehetőséggel.

Nem bújhatnak ki

Hétfőn viszont éppen egy ilyen „harmadik alkalom” lesz a kormányfő számára, így biztosan ott lesz az ülésteremben. A parlament honlapján szereplő menetrend szerint Jakab Péter (Jobbik), Harangozó Tamás (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Schmuck Erzsébet (LMP) és Ungár Péter (lapunk tulajdonosa, szintén LMP) tesz majd fel kérdést a kormányfőnek.

A kérdéseket elvileg címmel ellátva kell írásban előre jelezni, de a bevett szokás szerint a képviselők teljesen általános címekkel („Aktuális kérdésekről”, „Mit gondol erről miniszterelnök úr?”) adják le ezeket, hogy a lehető legaktuálisabb kérdést tehessék fel.

Áder János után Kövér László jöhet

Idén ezen kívül még egyetlen (három napra tervezett) rendes ülés lesz, a december 13.-i héten. Mivel jövőre választások lesznek, az még kérdés, hogy tavasszal hány ülést tart majd a parlament, választási évben jellemzően egy-két ilyenre szokott csak sor kerülni, februárban. Azt az aktuális kormánytöbbség tudja megszabni, hogy hány ülés legyen.

Egy alkalommal biztosan össze kell majd jönniük a képviselőknek, mert márciusban meg kell választaniuk Áder János utódát.

Ezzel kapcsolatban makacsul tartják magukat a hírek, hogy amennyiben tavasszal nem lesznek jók a Fidesz kilátásai a választási győzelemre, akkor Kövér Lászlót választják majd meg, mert ő egy kormányváltó koalícióval szemben mindent megtenne a Fidesz érdekeiért köztársasági elnökként még ellenzékben is.

Vagyis, mivel a következő két alkalommal Orbán Viktor már ismét kimentheti magát – harmadik pedig valószínűleg már nem lesz ebben a ciklusban – az ellenzéknek ez az utolsó esélye.

NYITÓKÉP: Patrícia Hellinger / Unsplash

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek