„Áruló tisztek” az AH-ban: a kormányt és a Fideszt sem érdekli, ki vette fel Kövér beszédét

Szerző: Kósa András
2021.12.03. 13:30

Sem a Belügyminisztérium, sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem a Fidesz, se Kövér László nem válaszolt arra a kérdésünkre, indul-e vizsgálat a házelnök titkokban rögzített, majd kiszivárogtatott beszéde miatt. Pedig egy kormányközeli titkosszolgálati szakértő is ellenérdekelt titkosszolgálatokat emleget az ügyben.

„Áruló tisztek” az AH-ban: a kormányt és a Fideszt sem érdekli, ki vette fel Kövér beszédét

„Egy titkosszolgálat székházában titokban hangot rögzíteni, azt kivinni úgy, hogy erről a jelek szerint a magyar Alkotmányvédelmi Hivatalnak nem volt tudomása (hiszen ha tudták volna, megpróbálhatták volna megelőzni a botrányt, vagy legalább csillapítani annak élét azzal például, hogy közzéteszik a beszédet Kövér honlapján, mint amivel utólag kétségbeesetten próbálkoztak is)

csak egy másik, a magyarénál jobban működő szolgálat lehet képes, amelyik a kormány ellen dolgozik.

Ilyenből pedig ma már egyre több lehet” – írtuk még múlt héten vasárnap, egy nappal azután, hogy a Direkt36 oknyomozó portál közölte Kövér Lászlónak az Alkotmányvédelmi Hivatal új épületében tavaly elmondott beszédét, hangfelvétellel illusztrálva.

Az ellenzék és a nemzetbiztonsági szolgálatok

A beszédben a korábban a titkosszolgálatokat is vezető jelenlegi parlamenti elnök többek között nemzetbiztonsági kockázatot emlegetett az ellenzék kapcsán. Az ügyben azóta is hallgat Kövér László (aki a hétfőn levezető elnökként a parlamentben sem kommentálta egy szóval sem, hogy az ellenzék a lemondását követelte), szintén nem szólalt meg érdemben a Belügyminisztérium.

Csak annyit közöltek, hogy nem akarják kommentálni a beszéd tartalmát. Ugyanezt mondták az ügyben megszólaltatott Fidesz-képviselők is, például Kocsis Máté frakcióvezető.

Ezek után fordultunk kérdéseinkkel az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, a Belügyminisztériumhoz, Kövér László sajtótitkárságához és a Fidesz-frakció sajtóosztályához. Mindenkinek ugyanazt a két kérdést tettük fel:

nem tartják-e indokoltnak kivizsgáltatni akár az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának részvételével azt, hogy milyen körülmények között rögzítették Kövér László beszédét az Alkotmányvédelmi Hivatal épületében a házelnök és az AH tudta nélkül, illetve hogy ez nem hordoz-e súlyos nemzetbiztonsági kockázatokat?

Választ sehonnan sem kaptunk.

Pedig érdekes módon a Magyar Nemzet pénteki számában Földi László, a Belügyminisztérium egykori III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje, majd a rendszerváltás után az Információs Hivatal műveleti igazgatója publikált cikket, amiben gyakorlatilag megismétli az általunk közölt (egyébként vélemény)cikk feltevéseit.

„A nagy igyekezettel előadott rágalmazás és kommentálás közepette leginkább idekívánkozó kérdéseket senki nem tette fel. Az egyik: hogyan vált nyilvános adattá, hogy Kövér László megjelent egy védett rendezvényen és miről beszélt? Ki a tégla? (…) Ami viszont felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. (…) A legnagyobb probléma – ami a hazaárulás kategóriája –, hogy ezzel az újabb kreált üggyel a szolgálatok munkája ismét, ha csak időszakosan is, de ellehetetlenült. Hisz most a magyarázkodással, az áruló felderítésével lesznek elfoglalva. Kinek jó ez? Hát persze hogy az ellenérdekű szolgálatoknak, amelyek szinte biztosak lehetnek abban, hogy a magyar elhárítás kisebb intenzitással áll majd támadásaik útjába”

– írta Földi László, azt is megemlítve, hogy maga is személyesen jelen volt a kérdéses – és ezek szerint nem csak nem nyilvános, de kifejezetten védett – rendezvényen, ahol Kövér beszéde elhangzott.

Összehívják a bizottságot

Vagyis a Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló egykori műveleti igazgató szerint is ellenérdekelt titkosszolgálatok révén szivároghatott ki a beszéd. (Az azt közlő Direkt36 ugyanakkor az újságírás szakmai-etikai szabályainak maximális betartásával járt el, a birtokukba jutott beszéd olyan információkat tartalmaz, amiket joga van megismernie a nyilvánosságnak, a közzététel előtt pedig megkeresték Kövér Lászlót is.)

Stummer János, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke viszont jövő csütörtökre összehívta a testületet az ügyben. A Jobbik képviselője lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott,

„a Nemzetbiztonsági bizottság december 9-én sorra kerülő ülésén feltesszük majd azt a kérdést mind Pintér Sándornak, mind pedig az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetésének, hogy van-e folyamatban vizsgálat, vagy ha nincs, terveznek-e ilyet”.

Kérdés, vajon ezt is titkosítja-e majd a testület kormánypárti többsége 2050-ig, mint tették azt a Pegasus-üggyel.

NYITÓKÉP: Fortepan / BM Filmstúdió

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek