Belarusz már várja Oroszország nukleáris fegyvereit

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.01. 08:20

Aljakszandr Lukasenka először orosz területnek ismerte el a Krímet, majd jelezte, jöhet az atom is.

Belarusz már várja Oroszország nukleáris fegyvereit

Talán semmi nem mutatja jobban az idők változását és Aljakszanr Lukasenka elnök helyzetét, mint ez a hír: Belarusz diktátora kijelentette, hogy a Krím félsziget hivatalosan is Oroszország része, ls hamarosan oda is látogat Vlagyimir Putyinnal, majd felkérte Oroszországot, telepítsen nukeáris fegyvereket Belaruszba abban az esetben, ha Oroszország atomfegyvereket szállítana Kelet-Európába – írja a Moscow Times.

„Mindannyian tudjuk, hogy a Krím Oroszország Krímje. A népszavazás óta jogi értelemben is oda tartozik” 

– mondta Lukasenka az orosz RIa Novoszti hírügynökségnek, hozzátéve, hogy tulajdonképpen az ő Krímje is most a félsziget.

Ezek után tért rá az atomfegyver kérdésére: “Belarusz készen áll rá” - mondta, hozzátéve, hogy a Szovjetunió összeomlása óta a teljes nukleáris fegyverekhez szükséges infrastruktúra érintetlen maradt náluk.

Belarusz diktátora a 2020 nyarán szokás szerint elcsalt választás óta gyakorlatilag Vlagyimir Putyin bólogató emberévé vált: egészen addig hintapolitikát tudott folytatni stabil partnerként az Európai Unió és Oroszország közt, de miután vérbe fojtotta az ellene rendezett tüntetéseket, már nincs hova hintáznia.

Sokatmondó adat, hogy 2014-ben még Minszkben tartották az ukrán-orosz békítő tárgyalásokat, miután Oroszország annektálta a Krímet, amit jelenleg sem ismer el Belaruszon kívül egyetlen európai ország sem orosz területnek, a Lukasenka által felhozott népszavazás pedig semmilyen szempontból nem tekinthető valódi eredménynek, hiszen az összes megfigyelő szerint rengeteg csalás történt.

Mióta Lukasenka végleg kiesett a nyugat kegyeiből, annak legnagyobb ellenségévé vált: mostanában például tudatosan idéznek elő migránsválságot a lengyel határon, Irakból repülővel szállítják a menekülteket.

KIEMELT KÉP: OSCE Parliamentary Assembly / Flickr (CC-BY-SA 2.0)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek