Ne legyen több tabu – az ellenzéki pártok az AIDS elleni küzdelemről

Szerző: Aradi Péter
2021.12.01. 22:44

Az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a Háttér Társaság öt HIV-témájú kérdést intézett Magyarország összes parlamenti vagy a jövő évi választáson a parlamentbe készülő pártjaihoz. Sajnos elég felemás lett a végeredmény.

Ne legyen több tabu – az ellenzéki pártok az AIDS elleni küzdelemről

Az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a Háttér Társaság öt HIV-témájú kérdést intézett Magyarország összes parlamenti vagy a jövő évi választáson a parlamentbe készülő pártjaihoz.

Rákérdeztek, hogy támogatják-e az otthon végezhető gyorstesztek elérhetővé tételét, de érdekelte őket az is, hogy a jelenlegi négy magyarországi HIV-decentrumon kívül van-e szándékuk a HIV-ellátás elérhetőségének szélesítésére, HIV/AIDS stratégia elfogadására és a HIV/AIDS Munkacsoport újbóli összehívására.

Sajnálatosan mindezidáig három párt válaszolt kérdéseikre.

A Háttér Társaság egyébként a legrégibb és legnagyobb jelenleg is működő LMBTQI-szervezet, kiemelt célként kezeli a HIV/AIDS elleni küzdelmet. Személyes HIV Segítő Szolgálatot működtetnek, a hét minden napján 8-22 óra között elérhető telefonos HIV-tanácsadó vonalat tartanak fenn, közösségi alkalmakat szerveznek a HIV-vel élőknek és támogatóiknak; a biztonságosabb szexuális magatartást a középpontba állító megelőzési programokat folytatnak.

Mint írják, Magyarország HIV szempontból ugyan a szerencsésebb országok közé tartozik,

az újonnan kiszűrtek száma mégis a legtöbb országgal ellentétben évek óta nem mutat csökkenést.

Nagy hangsúlyt fektet

A Demokratikus Koalíció azt felelte nekik, a párt megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az LMBTQI-közösség életét hátrányosan érintő kérdésekre és javaslatokat tesz azok megoldására. A 2019. évi Európai Parlamenti választásokra például egy öt pontos LMBTQ javaslat csomaggal készültek. A program alapján a párt támogatja, hogy minden gyógyszertárban legyen vény nélkül kapható, egyszerűen elérhető HIV-gyorsteszt, illetve a a PrEP-kezelések magyarországi bevezetését és TB-támogatásának megteremtését követelik.

A DK véleménye szerint

az ingyenes és anonim HIV-szűrést állami támogatással kiterjeszthetnék az egész lakosságra.

A DK emellett támogatja azt is, más Európai Uniós országokhoz hasonlóan, a szakszerű HIV-kezeléshez való hozzáférés a jelenleginél szélesebb körben, szexuális úton terjedő fertőzések kezelésében járatos egészségügyi intézmények, vagy HIV-re szakosodott infektológus-háziorvosok által is elérhető legyen. A Nemzeti HIV/AIDS munkacsoportot újra össze kívánják hívni, hogy egy kompex, minden problémára javaslatot tevő stratégiát dolgozzanak ki.

Ingyenes tesztelés

A Momentum álláspontja mind a koronavírus-járvány, mind az egyéb fertőző betegségek így a HIV okozta vírusfertőzés esetében is az, hogy

támogatja a széles körben elérhető és ingyenes teszteket a lakosság részére.

Úgy tartják, hogy ha a teszteléssel már a korai szakaszban ki tudják szűrni a HIV pozitív eseteket, akkor a gyógyulási arány sokkal magasabb, valamint a betegek kezelése sokkal költséghatékonyabb, mint a későbbi, előrehaladott stádiumban lévő - már AIDS betegséggel rendelkező - pácienseké.

Mivel a PrEP használata mind az USA-ban, illetve egyes Nyugat-Európai országokban is bevett szokás, amelynek hatását tudományos publikációk igazolják, ezért az ellenzék kormányra kerülésének esetében a Momentum támogatja használatát.

A párt úgy látja, hogy a HIV-fertőzés kérdése sajnálatos módon az elmúlt időszakban erősen nyugovóra tért. Az esetek száma stagnál, a média elfogadta a vírus létét, így nem irányul elég figyelem a HIV-fertőzöttekre. A Momentum a későbbiekben

egy országos szinten elérhető, ingyenes szűrővizsgálat bevezetését támogatná,

és már az alapfokú oktatástól kezdve nagy figyelmet fordítana a lakosság tájékoztatására.

A Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport felélesztését, illetve egy új stratégia kidolgozását támogatják, amely segíti a korai felismerést a PrEP általános és ingyenes elérhetőségével.

Nincs több tabusítás

A Párbeszéd úgy gondolja, hogy a gyorstesztek bevezetése jelentős kapacitásbővítést jelent majd, így a most Budapestre koncentrálódó anonim tesztelési lehetőség sokkal több ember számára válik elérhetővé.

Az AIDS betegség kialakulása ellen a leghatékonyabb módnak a PrEP alkalmazását tartják, párosítva egy, nem csak az LMBTQI közösség számára elérhető felelős szexuális életről szóló felvilágosítással. A prevenció fontos részének tartják a mentálhigéniás gondoskodást is:

a társadalmi elnyomás, a tabusítás, az internalizált homofóbia és a szorongások hozzájárulhatnak a felelőtlenebb szexuális életnek,

tehát növelik a betegségek kockázatát.

A gyorsteszt mellett a a háziorvosok, bőrgyógyászok és nemibetegséggel foglalkozó orvosok, gondozók naprakész információkkal való ellátását emelték ki. A Párbeszéd hisz abban, hogy a tudományos eredmények naprakész ismeretével és a nyílt kommunikációval visszaszorítható és végül legyőzhető a HIV járvány, ehhez viszont szükséges az itthoni szakmai munka támogatása, illetve a hosszútávú tervezés lehetőségének biztosítása.

UPDATE:

Reagált az MSZP is

Mint írják, szerintük alapvető fontosságú a szűrővizsgálatok számának növelése, amelyeknek az otthon végezhető gyorstesztek a leghatékonyabb eszközei, különösen abban az esetben, ha társadalmi stigmát hordozó betegségről van szó. Indokoltnak tartják azt is, hogy

a gyorsteszteket egy automata rendszeren keresztül lehessen kiadni,

ahol akár anonim módon, emberi találkozás nélkül is lehetőség nyílik tesztek vásárlására.

Támogatják a a PrEP azonnali, államilag (legalább a gyógyszer árának 90%-ig) támogatott magyarországi bevezetését. Az EESZT-n keresztül, a telemedicina szolgáltatás útján lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az online térben úgy részesülhessen szűrővizsgálatban, tanácsadásban a beteg, hogy ahhoz ne feltétlenül kelljen a nevét adnia.

Fontosnak tartják a az iskolai felvilágosítást, a megelőzést és a társadalmi stigmatizáció elleni küzdelmet is. Ezek egyike sem valósítható meg azonban akkor, ha nem nyújtunk szakszerű képzést azok számára, akik ezeket a foglalkozásokat megtartják, vagy tanácsadást, egészségügyi ellátást nyújtanak a HIV fertőzöttek számára. A stratégia végső eleme tehát

a HIV fertőzésekkel kapcsolatos, speciális képzések szervezése.

NYITÓKÉP: Mohamed Hassan / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek