„Nem láttak kivégzéseket” - vallották a srebrenicai népirtás elítélt vádlottjai

Szerző: Kósa András
2021.11.30. 19:56

A boszniai szerb rendőrség két tagja tett vallomást egy perben, amiben nyolc társukat vádolják népirtással. A két tanú egy szarajevói börtönben ül – a srebrenicai népirtásban való részvételük miatt.

„Nem láttak kivégzéseket” - vallották a srebrenicai népirtás elítélt vádlottjai

Még mindig az 1995-ben a boszniai Srebrenica város mellett elkövetett népirtás elkövetőinek ügyében folyik az igazságszolgáltatás a Belgrádi Legfelsőbb Bíróságon.

A Balkan Insight cikke szerint egy a héten kezdődött perben a boszniai szerb rendőrség nyolc tagját vádolják civilek lemészárlásával. A nyolc férfi perében hétfőn két tanút hallgattak meg a védelem kérésére, mindketten szintén a boszniai szerb fegyveres erők tagjaként vettek részt a háborúban

– és jelenleg mindketten húsz éves börtönbüntetésüket töltik Szarajevóban emberiesség elleni bűnök miatt.

Emiatt vallomásukat is videón tették meg. Ítéletük indoklása szerint mindketten ott voltak 1995 júliusában a Srebrenicához közeli Kravica falu egyik mezőgazdasági raktárépületénél, ahol 1313 bosnyákot gyilkoltak meg.

Petar Mitrovic, az első tanú azt vallotta, rendőrként két napot töltött Kravicában a raktárhoz vezet utat őrizve, de „semmilyen gyilkosságot nem tapasztalt”. Azt azonban elismerte, hogy látott 15-20 holttestet, de szerinte azok nem civileké voltak.

„Azt hallottam később, hogy a foglyok közül valaki zsákmányolt egy géppisztolyt, lövöldözés tört ki, és ebben haltak meg 15-20-an. Egyikük sem volt civil, valamennyien hadifoglyok voltak” – mondta.

A másik tanú, Djuric Mengyelejev mindent tagadott, azt is, hogy egyáltalán ott volt Kravicában a kérdéses időszakban. A per a héten folytatódik. Srebrenicában legkevesebb 7000 bosnyákot, köztük sok civilt, nőket és gyermekeket is gyilkoltak meg.

NYITÓKÉP: Muzulmán tömegsírok Srebrenicában / Wikipédia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek