Albánia miniszterelnöke szerint egy nap biztos lesz olyan kérdés, egyesülnek-e Koszovóval

Szerző: Fekő Ádám
2021.11.30. 09:22

Edi Rama veszélyes vizekre evezett, ennél sokkal kevesebb is elég volt már katonai erők mozgósításához a környéken.

Albánia miniszterelnöke szerint egy nap biztos lesz olyan kérdés, egyesülnek-e Koszovóval

Albánia miniszterelnöke, Edi Rama arról beszélt, hogy ha lenne népszavazás Albánia és Koszovó egyesítéséről, ő igennel szavazna a kérdésben - írja az Exit. Rama egy elbasi közös kormányülésen beszélt gondolatairól egy újságírói kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy valamikor a jövőben biztosan lesz ilyen kérdés, de részleteket nem árult el.

A politikus ezzel újra felhozott egy olyan témát, amiről a térségben még beszélni is csak akkor mernek hangosan vezetők, ha szándékosan indulatokat akarnak gerjeszteni, a két ország egyesítése ugyanis több fegyveres konfliktus alapja lehet. Először is ott van Szerbia, ami Koszovó nemcsak nem ismeri el Koszovó létezését. Legutóbb idén szeptemberben feszült pattanásig a helyzet a két ország rendszámtábláin:

mivel Szerbia szerint Koszovó nincs, 2008 óta átmeneti rendszámtáblák vásárlására kényszerítette a koszovóból Szerbiába tartó autókat annak érdekében, hogy használhassák a szerb úthálózatot. A feszültség akkor erősödött, mikor idén Koszovó is hasonló rendszert jelentett be, Szerbia komoly fegyveres erőket mozgósított a határra.

Aleksandar Vučić szerb államfővel kapcsolatban időről időre felmerül, hogy vezetése alatt lassan végre elismerhetné Koszovót, de pár találkozónál tovább nem jutott még a dolog. 

De valószínűleg nem örülének az egyesülésnek Észak-Macedóniában sem, ott ugyanis szintén jelentős albán kisebbség él, és attól tartanak, hogy az egyesülés miatt újra előkerülne a bőven nem csak az albán nacionalisták számára vonzó Nagy-Albánia gondolata, és akkor még nem beszéltünk az amúgy is mindig problémás Balkán maradék részéről, ahol felmerülhetne a gondolat például a Boszniai Szerb Köztársaságban, hogy akkor ők is inkább Szerbiával alkotnának közös országot a jelenlegi Bosznia-Hercegovina helyett.

Albánia és Koszovó bizonyos szinten már most is megegyeztek az egyesülésről: közös döntés alapján megszüntették a határellenőrzést, enyhébb lesz a két ország közti áruforgalom ellenőrzése, és könnyedén kaphatnak egymás állampolgárai öt évre szóló letelepedési engedélyt is, ahogy az egészségbiztosítás is mindkét államban érvényes lesz.

KIEMELT KÉP: Edi Rama / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek