A koronavírus sem állhat a skót függetlenség útjába

Szerző: Aradi Péter
2021.11.29. 16:07

A brit kormány óvatos. Miután a hétvégén náluk is megjelent az omikron nevű változat, több elővigyázatossági döntést is hoztak, de még ezek sem állhatnak az elszakadás útjába.

A koronavírus sem állhat a skót függetlenség útjába

A koronavírus-járvány sem állhat Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök és a skót függetlenség útjába. A miniszterelnök egy pártkonferencián beszélt erről, és próbált mindenkit megnyugtatni, hogy a kampányt 2022-ben is folytatják, és

legkésőbb 2023 végén mindenkinek lehetősége lesz egy második szavazáson is dönteni Skócia elszakadásáról.

„Ha a koronavírus is lehetővé teszi, akkor tavasszal még nagyobb erővel folytatjuk a kampányunkat, hogy meggyőzzünk mindenkit arról, hogy a jövőnk önálló nemzetként biztonságosabb” – mondta Sturgeon. „Amint lehet, megindítjuk azokat a folyamatokat, amik ahhoz kellenek, hogy 2023 vége előtt megtarthassuk a népszavazást” – tette hozzá.

Ellentámadást indítottak

Bár a beszéd leginkább az új koronavírus-variáns megjelenéséről szólt, az ellenzéki politikusok rögtön nekiestek a miniszterelnöknek, hogy felhozta a függetlenség ügyét.

„Mélységesen kiábrándító és felelőtlen, hogy az első miniszter az egyre mélyülő közegészségügyi válság ellenére is

Skócia és az Egyesült Királyság többi része közti megosztottságra összpontosít”

– nyilatkozta a munkáspárti Jackie Baille.

Ahogy a Politico írja, a járvány alatt végzett közvélemény-kutatások szerint a függetlenség támogatottsága folyamatosan meghaladta az 50 százalékot, azonban az utóbbi időben az elszakadás támogatottsága mintha csökkenőben lenne.

Skócia már választott

Ahogy korábban írtuk, május 6-án tartottak parlamenti választásokat Skóciában, aminek elég nagy tétet adott a Skóciát és a Skót Nemzeti Pártot 2014 óta vezető Nicola Sturgeon: a függetlenségpárti kormányfő még azt ígérte januárban, hogyha a pártja megnyeri a választásokat, akkor

kötelezni fogja Boris Johnsont, hogy írjon ki egy új népszavazást a skót függetlenség ügyében,

ha pedig erre nem hajlandó, akkor egy törvényjavaslatot fog benyújtani a skót parlament elé.

A függetlenségre törekvő SNP aztán megnyerte a választásokat, övék lett messze a legnagyobb frakció az edinburghi parlamentben, de a párt nem szerzett abszolút többséget. Mindössze 64 helyet szereztek a Holyroodban, a többséghez viszont 65-re lett volna szükségük.

Ahogy a Reuters akkor írta, az uniópárti érvelés szerint viszont, mivel az SNP nem szerzett többséget,

nincs legitim felhatalmazása sem újabb népszavazást kiírni a 2014-es után,

amikor is 55-45 arányban az egységes Nagy-Britannia hívei nyertek.

Miért került elő mégis?

A skótok egyébként azért vették elő megint az elszakadás ügyét, mert az országban sokan, egyelőre úgy tűnik a többiség, szívesebben maradna az Európai Unió tagja. Sturgeon már Brexit idején is azt mondta, hogy az lehet, hogy Johnson mandátumot szerzett a Brexit végrehajtására Angliában, arra azonban semmiféle felhatalmazása nincs, hogy Skóciát is kivigye az EU-ból.

NYITÓKÉP: Nicola Sturgeon / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek